En aquesta edició pilot seran sis pobles els que rebran aquest programa de teatre i reflexió sobre les oportunitats de desenvolupament local que pot oferir la cultura
LAgenda Valenciana Antidespoblament de la Generalitat Valenciana (AVANT) i el projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València han sumat esforços per a portar els espectacles daquesta companyia universitària pionera a Europa als municipis més rurals amb risc de despoblació a través de la nova iniciativa Gira AVANT.
La Gira AVANT vol oferir durant una jornada completa una oportunitat al municipi per a dinamitzar la vida social i cultural local contrastant-la amb un grup dactors europeus i compartir entre totes i tots experiències que ens porten a reflexionar sobre la nostra manera de ser i participar en la construcció europea des del món rural. Una jornada completa de convivència que acabarà sempre amb lespectacle El viatge impossible, lúltima producció dEscena Erasmus i la celebració dun colloqui per afavorir un clima de debat i generar unes conclusions que porten al municipi a fixar-se nous objectius de desenvolupament tot partint de la cultura.
A més la celebració de cada jornada oferirà entre daltres activitats la celebració duna taula rodona de participació ciutadana per a reflexionar sobre el paper de la cultura en el món rural i un taller de teatre per a que els habitants que hi participen puguen contar la realitat del poble a través del llenguatge de les arts escèniques.
En aquesta edició pilot que es posa en marxa demà, la Gira AVANT visitarà els municipis de: Quatretondeta (El Comtat, 18 de juny); Penàguila (lAlcoià, 19 de juny); Quesa (la Canal de Navarrés, 27 de juny); Pinet (la Vall dAlbaida, 1 de juliol); Argelita (Alt Millars, 2 de juliol); Cervera del Maestre (Alt Maestrat, 3 de juliol).
Per a lequip directiu dEscena Erasmus: La posada en marxa daquesta edició pilot de la Gira AVANT suposa obrir una nova finestra de promoció de la cultura en el món rural, perquè pensem que els nostres pobles en perill despoblació són un espai privilegiat per a lexperimentació i per al desenvolupament de pràctiques culturals innovadores, capaços dinduir dinàmiques de canvi més àmplies a nivell social.
Per a la directora general de lAgenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra Sales, la posada en marxa daquest nou projecte és un fet molt important per a la dinamització dels nostres municipis per apropar la cultura de creació europea a les zones rurals de linterior de la Comunitat Valenciana.
Aquesta iniciativa compta, a més, amb el suport de la Càtedra AVANT que agrupa a la Generalitat Valenciana amb les cinc universitats públiques valencianes i del Vicerectorat de Territori i Societat de la Universitat de València.
UN ESPECTACLE COM A ACTE CENTRAL DE LES JORNADES
Lacte central daquesta gira serà la representació en les places i auditoris dels pobles seleccionats del nou espectacle dEscena Erasmus, El viatge impossible. Els muntatges d’Escena Erasmus aborden la realitat de l’Europa que habitem amb una visió crítica i fent partícip el públic de les seues reflexions. Aquest any, el muntatge es basa en la idea de “viatge” en aquests temps en què viatjar és més difícil que mai. L’espectacle planteja que potser tornar als pobles és una idea sana i efectiva per reconstruir el nostre món i les nostres vides.
‘El viatge impossible’ està dirigit per Josep Valero, amb textos escrits per quatre dramaturgs de l’escena valenciana: Daniel Tormo, Guadalupe Sáez, Isabel Martí i Gemma Miralles.
L’espectacle està protagonitzat pel canari Nicolás Aranda, els francesos Arnaud Barennes i Sélune Cannizzo, la italiana Allegra Florioli, la suïssa Paloma Gros-Hostettler, l’alemanya Kika Miederhoff i lactriu valenciana de Muro, Elena Francés.
Per a Escena Erasmus hem viscut un any en el qual anar al poble del costat, a una altra comarca o a una altra autonomia era tot un viatge. S’han viscut uns mesos en què sortir a comprar era tot un viatge; en què treure a el gos a passejar era tot un viatge. En aquests temps en què no podem viatjar lluny potser és el moment de fer viatges de tornada, conèixer els llocs d’on venim i fins i tot de tornar als pobles que ens van veure créixer.