El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una reforma fiscal per a la majoria social, formada pel 97,4 de la població, que abaixa els impostos a 1,3 milions de contribuents amb rendes mitjanes i baixes i reportarà un estalvi global de 149 milions d’euros a les famílies.
El president ha desgranat els eixos d’aquesta reforma fiscal durant la seua intervenció en el Debat de Política General de les Corts, on ha indicat que es busca amb aquesta reforma impulsar mesures que beneficien directament totes aquelles persones que cobren menys de 60.000 euros a l’any, així com fomentar l’activitat econòmica i l’ocupació, i protegir els qui més castiga la inflació. A més, ha subratllat que aquesta reforma serà ja d’aplicació en la Renda de 2022, perquè tindrà efectes retroactius l’1 de gener d’enguany.
El responsable del Consell ha iniciat així el seu discurs avançant que la resposta pública a la inflació es plasmarà en accions com ara una deducció fiscal de 100 euros per a les famílies amb hipoteca, dirigida a les rendes individuals d’un màxim de 30.000 euros o de 47.000 euros per al cas de tributació conjunta, o la gratuïtat del transport públic de metro, tramvia i autobusos de la Generalitat per a joves de 0 a 30 anys, que beneficiarà tot aquest tram d’edat (1,5 milions de persones) i s’aplicarà des del 9 d’octubre fins al 31 de desembre.
Increment de la quantia exempta de tributació
A més, ha subratllat que aquestes actuacions estaran acompanyades de tres mesures fiscals de gran importància, la primera de les quals és que augmenta un 10 % la quantia exempta de tributació a tota la ciutadania, el màxim que permet la norma, la qual cosa beneficiarà totes les persones, encara que els qui superen els 60.000 euros d’ingressos mantindran el seu esforç fiscal en el conjunt de la reforma.
La segona mesura consistirà en una nova tarifa autonòmica de l’IRPF per a aquest exercici, amb nous trams adaptats a la situació actual. Només per aquest concepte, les rendes de 10.000 euros s’estalviaran 94,5 euros, les de 20.000 s’estalviaran 117 euros, les de 30.000 s’estalviaran 67 euros i les rendes superiors a 60.000 euros mantindran el seu esforç tributari, amb la qual cosa millorarà la progressivitat de l’impost.
La tercera mesura amplia totes les deduccions i bonificacions fiscals i també amplia el nombre de persones beneficiàries. En concret, tal com ha explicitat, totes les deduccions augmenten un 10 %, i ha esmentat en aquest apartat les existents per fill o filla, per arrendament d’habitatge, per família nombrosa o monoparental, per conciliació del treball amb la vida familiar o per despeses en guarderia o col·legi de fills o filles menors de 3 anys.
A més, ha remarcat que es podran acollir a les deduccions més persones, perquè, a partir d’ara, passaran de 25.000 a 30.000 euros les rendes que es poden beneficiar de la deducció.
Estalvi mitjà de 111 euros per contribuent
Aquestes tres mesures beneficiaran 1.344.000 contribuents, “tots els que cobren menys de 60.000 euros, la majoria de la societat”, ja que “les rendes més altes pagaran igual que fins ara”. “Aquesta és la reforma fiscal progressista, la reforma fiscal per al 97,4 % de la població”, amb “un estalvi mitjà de més de 100 euros per contribuent i un estalvi global de 149 milions a les famílies, dues terceres parts dels quals beneficien les rendes inferiors a 30.000 euros”, ha indicat.
El president ha subratllat que en 2015 es va heretar la fiscalitat més regressiva d’Espanya i el gir fiscal que ha fet el Consell ha permés conduir la Comunitat Valenciana a “la fiscalitat més progressiva”. “Ací, ni immobilisme ni regals fiscals a les fortunes”, ha dit, i hi ha afegit: “Uns abaixen impostos als més rics; ací s’ajuda a arribar a fi de mes la majoria de la societat”.
“Per això hui abaixem els impostos a 1,3 milions de valencians i per això no els rebaixem a les rendes més altes, perquè si l’objectiu és la justícia social, el camí es diu justícia fiscal”, hi ha afegit el president, que ha remarcat: “Ací no toquem l’impost del patrimoni, per al qual només tributen el 0,5 % de valencians”, és a dir, “els que tenen un patrimoni superior al mig milió d’euros”.
Com a exemple, ha assenyalat que, gràcies a les mesures anunciades, un jove solter menor de 35 anys, que guanya 28.000 euros, i que amortitza 8.000 euros de la seua hipoteca, s’estalviarà 530 euros en la declaració; una parella jove, amb dos fills xicotets, que guanya 30.000 i 38.000 euros, s’estalviarà 845 euros en la declaració; una parella de menors de 35 anys, que paga 8.000 euros anuals de lloguer, i guanya 18.000 i 21.000 euros, s’estalviarà 262 euros, o una família monoparental amb un fill de 4 anys i uns ingressos de 25.000 euros s’estalviarà 224 euros.
El president ha al·ludit també en la seua intervenció al fet que la Comunitat Valenciana ha rebut de la UE en dos anys i mig més recursos que tots els fons europeus en els 14 anys anteriors (4.530 milions d’euros), i ha fet pública la petició valenciana que ha dirigit a la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, perquè els 7.700 milions addicionals que ha rebut Espanya potencien interessos empresarials estratègics per als valencians i les valencianes.
En aquest sentit, ha avançat que s’ha sol·licitat un nou Perte per a la descarbonització del sector tauleller i propostes per al segon bloc del mecanisme europeu de recuperació, que es repartirà entre 2024 i 2026, en el qual el Consell aspira a captar 5.050 milions més per a invertir-los en projectes i per a una operació d’oxigen empresarial que inclou 2.750 milions per a donar crèdits bonificats a les empreses.
Transició energètica
Pel que fa a la transició energètica, ha avançat, a més, mesures de suport de la Generalitat als sectors industrials que pitjor ho estan passant i, en particular, a la ceràmica, ja que es completaran les ajudes del Govern al sector gasointensiu fins al límit que fixe la Unió Europea -abordarà aquest assumpte amb les empreses ceràmiques aquesta setmana en Cersaie i s’entrevistarà amb el responsable de la regió italiana de l’Emília-Romanya- i, paral·lelament, s’instarà el Govern i la UE a ampliar el marc d’ajudes i els recursos per a continuar donant suport al sector.
Així mateix, se sol·licitarà que es declaren d’interés públic superior els projectes de renovables, la seua connexió a la xarxa, la mateixa xarxa i els seus actius, la qual cosa permetrà que els grans projectes d’energies renovables es puguen autoritzar en un any; es presentarà un pla valencià per al desenvolupament de la indústria solar.
Ximo Puig ha assenyalat, d’altra banda, que el mapa d’oportunitats que ha permés traçar l’“estabilitat, la solvència i la confiança” generades per la Comunitat Valenciana, a més d’“operacions històriques” per a atraure inversions com les de Volkswagen o Ford, continua permetent sumar noves empreses. En aquest sentit, ha avançat “l’arribada d’una nova gran multinacional”, ja que l’empresa japonesa Hitachi desplegarà a València, en les pròximes setmanes, un centre de desenvolupament de programari i ho farà a través de la seua filial Global Logic. També hi ha afegit que hi ha converses avançades perquè s’implante a la Comunitat una seu del Centre per a la Tecnologia Digital de Munic.
Puig ha manifestat en aquest apartat la voluntat de la Generalitat d’“invertir el màxim legal en ajudes directes a empreses líders que s’instal·len a la Comunitat”, especialment aquelles empreses de base tecnològica i innovadora.
200 milions d’euros per a la creació d’ocupació
El president també ha avançat que es promourà el major pla d’ocupació, amb més de 200 milions d’euros, i ha detallat, en aquest sentit, que els programes de contractació de joves s’incrementaran el 50 % (fins a 57 milions d’euros); es duplicarà el suport a la contractació indefinida de col·lectius vulnerables (un màxim de 26 milions); es destinaran 12 milions a tallers d’ocupació per a joves amb dificultats per a trobar treball, i també es crearà el pla Avalem Capacitats, per a persones amb diversitat funcional.
A més, ha avançat un altre paquet d’iniciatives per a donar suport als sectors productius, amb un nou servei de justícia gratuïta per a pimes, microempreses, persones treballadores autònomes i treballadors i treballadores per compte propi que afronten impagaments, acomiadaments o altres problemes derivats de la inflació i la guerra.
Així mateix, l’Institut Valencià de Finances començarà a mobilitzar 180 milions en préstecs a les empreses a l’1,5 %, amb un 20 % d’ajuda no reembossable i a retornar en 10 anys, amb un màxim de 5 milions d’euros per empresa per a ajudar a invertir i afrontar despeses operatives davant de la pujada dels tipus d’interés.
Fons de Cooperació Forestal Valencià
Igualment, Puig ha anunciat la creació d’un fons de cooperació forestal valencià per a una millora en el manteniment dels boscos, la prevenció d’incendis i un augment de la reforestació amb un pressupost de 50 milions d’euros, que transferirà la Generalitat als ajuntaments. Es proposarà a les diputacions que suplementen aquest pla amb 30 milions més.
També ha anunciat una línia d’ajudes per a compensar propietaris agrícoles que recuperen o mantinguen cultius en zones de valor forestal estratègic, amb un pressupost de 5 milions en 2023.
Extensió del test prenatal no invasiu a totes les embarassades
Quant a les iniciatives en matèria sanitària, ha avançat mesures noves com l’ampliació del test prenatal no invasiu a totes les dones embarassades. Així mateix, la Comunitat serà pionera a Espanya a facilitar que totes les persones malaltes cròniques amb tractament farmacològic hospitalari puguen recollir la seua medicació a la farmàcia o al centre de salut sense necessitat d’acudir a l’hospital. Igualment, s’establiran nous recursos davant de la diabetis: hospitals de dia en tot el territori i unitats de peu diabètic per a una assistència immediata a persones en risc d’amputació. També es facilitarà l’extensió del cribratge per a detectar càncer de cèrvix en tota la població diana a partir del 2023.
Puig ha detallat, a més, que s’implantarà, com a mesura excepcional per a desembre fins a la normalització de les demores en intervencions quirúrgiques, que aquells pacients que hagen de ser operats de les patologies més prevalents i hagen d’esperar més de 60 dies, puguen triar l’opció de ser intervinguts en la sanitat concertada.
Campanya de sensibilització per a previndre suïcidis en adolescents
Quant a les iniciatives d’àmbit educatiu, Puig ha remarcat que, entre altres mesures, s’iniciarà una campanya de sensibilització d’adolescents per a previndre conductes suïcides i autolesives. També es posaran en marxa 10 centres integrats d’FP en els pròxims anys, a més de 2 centres d’FP simbòlics del nou model valencià: un centre formatiu per a atendre les necessitats de la gigafactoria de Sagunt i un centre al costat de la Ciutat de la Llum per a reforçar el teixit laboral audiovisual.
Mesures en atenció social i habitatge
En atenció social, el president ha assenyalat que la Vicepresidència pilotarà la renovació i l’ampliació del Pacte contra la violència de gènere, així com actuacions com un nou sistema de teleassistència avançada a través de 50.000 suports tecnològics complementaris; la posada en marxa de la Història social única, per a fer un seguiment del context social de la persona dependent, i la creació de la figura de la persona assistent infantil per a acompanyar menors amb diversitat funcional que necessiten rehabilitació terapèutica.
En Habitatge, la Vicepresidència Segona escometrà l’aprovació d’una normativa d’habitatge públic que complirà una petició històrica dels promotors. El nou text, que es publicarà al desembre, permetrà agilitzar la col·laboració publicoprivada per a accelerar els plans de promoció pública de la Generalitat. A més, una altra mesura important, prevista per a octubre, serà un nou concurs de solars per a impulsar la construcció d’habitatge públic. En aquest sentit, s’aspira a edificar 1.090 habitatges en terrenys públics distribuïts en 51 àrees de la Comunitat Valenciana. En conjunt, 50 milions en aquestes promocions, amb els quals es mobilitzaran 151 milions de col·laboració publicoprivada.
En transport públic, a la província d’Alacant, s’elaborarà un estudi sobre el TRAM des de l’aeroport de l’Altet fins a Torrevieja i entre Orihuela i Torrevieja, i es licitarà de manera imminent l’estudi informatiu del TRAM Dénia-Gandia. A Castelló s’adjudicaran els estudis perquè FGV s’implante amb la potència que necessita la Plana per a atendre les necessitats econòmiques, laborals i socials de l’àrea metropolitana. A València, abans que acabe l’any eixirà a informació pública l’ampliació de l’L10 per a connectar Natzaret amb la façana marítima, la nova L11 des de la Ciutat de les Arts fins al Grau i L12, que connectarà el centre de la ciutat amb l’hospital La Fe.