Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Les Corts Valencianes

El President Morera reivindica el paper dels parlaments regionals europeus en la defensa de la igualtat lingüística i cultural

El President Morera reivindica el paper dels parlaments regionals europeus en la defensa de la igualtat lingüística i cultural

Brussel·les, 27 de setembre de 2019 – El President de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha defensat este matí en un acte organitzat per Network to Promote the Linguistic Diversity (NPLD) i el Consell d’Europa amb motiu del Dia Europeu de les Llengües la igualtat lingüística de tots els pobles d’Europa i una acció directa dels organisme i institucions de la Unió per evitar la discriminació cultural i lingüística al territori europeu. El President Morera ha intervingut com a representant de la Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals d’Europa (CALRE), en qualitat de coordinador del grup de treball sobre diversitat cultural i lingüística que coordina des de novembre de 2017.

En este sentit, el President del parlament valencià ha explicat el procés iniciat a Sevilla, en l’assemblea general de CALRE, en el qual es creà el grup de treball que, amb les aportacions realitzades per experts del món acadèmic i d’altres parlaments regionals europeus al Seminari de València de maig de 2018, serviren per aprovar dos decàlegs, sobre la diversitat cultural i la diversitat lingüística, que foren ratificats en l’assemblea general de CALRE de novembre de 2018 a les Açores. I en eixa reunió de parlaments regionals europeus, s’aprovà que continuara el grup de treball, encapçalat per la Presidència de les Corts.

El document aprovat per CALRE ha estat repartit per les institucions europees, com ara la Comissió Europea i té molta relació en allò dispost a la Carta Europea de les Llengües Minoritàries, que el passat any celebrà el 20è aniversari de la seua proclamació.

En la intervenció de hui a la seu del Consell d’Europa, el President Morera ha defensat la tasca dels parlaments regionals europeus, “en la defensa i la promoció de la diversitat cultural i lingüística que tant enriqueix la Unió Europea” i ha defensat que les institucions de la Unió, “ens escolten, ens deixen participar i ens deixen fer aportacions per construir una Europa de veritat, des de la base, una Europa on es defense la igualtat de totes les persones, de tots els pobles, de totes les cultures i llengües i es treballe per acabar amb qualsevol classe de discriminació”.

El President Morera ha repassat el decàleg sobre diversitat lingüística que inclou el document fet des del grup de treball i aprovat pel ple de la CALRE, amb el següent contingut:

1. Incloure els drets lingüístics en la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

2. Demanar a les institucions europees que garantisquen el suport necessari perquè totes les llengües regionals, minoritàries i/o minoritzades d’Europa assolisquen el major grau reconeixement oficial possible.

3. Adoptar les mesures descrites a la Declaració de Donostia per tal d’assegurar que les institucions europees protegeixen tots els ciutadans contra la discriminació lingüística, en qualsevol àmbit social.

4. Demanar a les institucions europees que adopten una política lingüística comuna, capaç de garantir la revitalització i la normalització de les llengües regionals, minoritàries i/o minoritzades, i de promoure sistemes educatius que garantisquen el seu aprenentatge.

5. Garantir que totes les llengües europees participen en les estratègies comunitàries de creixement, competitivitat i ocupació tant a nivell local, com regional, nacional i comunitari, independentment de quin siga el nombre de parlants i l’estatus oficial que hi tenen.

6. Crear una Agència Europea pel Multilingüisme que vetlle per a la protecció de totes les llengües europees i pels drets lingüístics dels seus parlants.

7. Aprofitar els enormes avanços en el camp de les noves tecnologies per tal de garantir la disponibilitat d’informació i l’atenció a la ciutadania en les llengües regionals, minoritàries i/o minoritzades, per part dels serveis públics.

8. Aprovar lleis per a garantir l’existència de mitjans de comunicació públics en les llengües regionals, minoritàries i/o minoritzades i donar suport a la indústria cultural vehiculada en aquestes llengües.

9. Demanar a l’EUROSTAT una enquesta sociolingüística europea periòdica amb informació sobre competències i usos lingüístics de la població.

10. Donar suport a les organitzacions que treballen a favor de la diversitat cultural i lingüística per tal d’enfortir la cohesió grupal dins les esmentades comunitats lingüístiques.

Homenatge a les llengües oficials
Ahir per la vesprada, i atenent a la invitació de l’Ambaixada d’Espanya al Regne de Bèlgica, el President Morera assistí a la recepció organitzada al Instituto Cervantes de Brussel·les, on se celebrà l’acte “Llengües a Escena”, un homenatge a totes les llengües oficials de l’estat espanyol.


241