Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Monòver

Monòver expressa el seu rebuig a la nova llei de llibertar educativa del Consell i al tancament del CEFIRE d’Elda

El Consell Escolar de Monòver ha enviat dues cartes formals al Conseller d’Educació manifestant la seua profunda disconformitat amb dues decisions recents de la Conselleria que afecten de manera directa el sistema educatiu de la Comunitat Valenciana: l’aprovació de la Llei de Llibertat Educativa i el tancament del CEFIRE d’Elda, un centre clau en la formació del professorat.

Segons el Consell Escolar del municipi, la Llei 1/2024, que regula la llibertat educativa, ha suscitat nombroses crítiques per l’impacte negatiu en l’organització dels centres educatius i en l’estabilitat del sistema plurilingüe. Entre els principals motius de rebuig es destaquen:

  • La imposició de votacions anuals sobre la llengua base dels centres, generant inestabilitat organitzativa i dificultant la planificació de recursos materials i humans.
  • La fragmentació pedagògica en prioritzar criteris lingüístics sobre altres més rellevants, com els pedagògics i humans.
  • La vulneració de la confidencialitat del procés, ja que les famílies podran conéixer les eleccions lingüístiques dels altres.
  • La falta de previsibilitat per a les famílies que matriculen els seus fills i filles, en desconéixer les realitats lingüístiques de cada centre.
  • L’augment de la burocràcia per als equips educatius, amb una repercussió en la disminució d’hores d’atenció directa a l’alumnat.
  • La reducció de la presència del valencià en el sistema educatiu, la qual cosa posa en risc la seua normalització i aprenentatge.

Per tot això, el Consell Escolar de Monòver sol·licita la retirada d’aquesta llei i l’elaboració d’una normativa que garantisca la competència plurilingüe, respecte l’autonomia dels centres educatius i promoga la cohesió de la comunitat educativa.

Preocupació pel tancament del CEFIRE d’Elda

Així mateix, ha manifestat el seu rebuig al tancament del CEFIRE d’Elda, un centre que durant 33 anys ha proporcionat un suport essencial i personalitzat al professorat de Monòver i de la comarca. Les conseqüències d’aquesta decisió inclouen:

  • La pèrdua d’un recurs clau per a la formació contínua del professorat, que ha millorat la qualitat educativa als centres de la zona.
  • La interrupció de l’activitat formativa, afectant negativament l’intercanvi d’experiències, bones pràctiques i coneixements entre els docents.
  • La reubicació del professorat en comissions de serveis, generant inestabilitat emocional i acadèmica en l’alumnat.
  • L’eliminació d’un model d’assessorament proper i adaptat a les necessitats locals, dificultant l’accés a eines pedagògiques actualitzades.

El Consell Escolar de Monòver insta la Conselleria a reconsiderar aquesta decisió i a buscar alternatives que permeten mantindre la formació, l’assessorament proper i la continuïtat del professorat de referència, garantint així la qualitat del sistema educatiu.

Ambdues mesures, la Llei de Llibertat Educativa i el tancament del CEFIRE d’Elda, representen un greu retrocés per a l’estabilitat i qualitat del sistema educatiu. El Consell Escolar de Monòver fa una crida a la Conselleria d’Educació perquè prioritze la millora contínua de l’educació, enfortisca els recursos i respecte l’autonomia i les necessitats específiques dels centres. L’educació ha de ser un pilar central del present i futur de la nostra societat.


199