Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Muro d´Alcoi

Muro presenta el pla estratègic per a rehabilitar i revitalitzar el seu centre històric

L’ Ajuntament treballarà per a aconseguir finançament extern i ajudes d’altres administracions amb l’objectiu de materialitzar un major número de propostes establides en el projecte

L’ Ajuntament de Muro ha presentat el Pla Estratègic Local de Rehabilitació del Centre Històric que té com a objectiu donar resposta a les diferents necessitats i problemàtiques detectades durant el procés d’anàlisi amb les diferents àrees del consistori i l’enquesta realitzada a la ciutadania. El pla, està dividit en tres grans àrees, referides a les actuacions més necessàries com són habitatge, a causa del deteriorament i abandonament d’un 30% de les vivendes del centre urbà; espais públics, en el qual es contemplen les accions de regeneració urbana; i patrimoni cultural i activitats econòmiques, àrea referida a la potenciació d’equipaments i serveis culturals i turístics i la potenciació del teixit comercial i econòmic.

 

 

 

En l’apartat d’habitatge, una de les principals prioritats i preocupacions per part de la ciutadania; s’han marcat objectius com; fomentar la rehabilitació de vivendes privades mitjançant ajudes directes i senzilles de tramitar; analitzar el mercat immobiliari municipal amb la finalitat de mobilitzar la gran quantitat d’edificacions buides sense ús per a atendre a totes les persones que busquen una vivenda i la realització de noves construccions en els solars per a millorar així l’entorn urbà del centre històric. També és ressalta la importància de recolzar-se en la Xarxa Xaloc Alcoià-Comtat per a millorar la difusió de les ajudes a l’habitatge perquè aquesta informació arribe a totes les persones interessades i així puguen rebre ajuda en la seua tramitació.

Quant a la millora de l’espai públic, l’anàlisi realitzat destaca la necessitat d’una regeneració urbana de l’espai públic del centre històric amb l’objectiu de millorar la seguretat viària, fomentar l’ús per als vianants i adaptar les seues característiques físiques i disseny a un entorn històric mitjançant la utilització de materials nobles. També s’inclouen millores quant a les connexions per als vianants i ciclistes amb els principals serveis i entorns d’activitat diària com són els centres educatius, el poliesportiu o l’arxiu municipal. La mobilitat interurbana és una altra de les qüestions recollides en aquest pla i, encara que és competència d’altres administracions; es ressenya la importància de continuar treballant la comunicació amb les mateixes per a destacar la urgència de millores en aquest camp.

En l’àrea de patrimoni cultural i activitats econòmiques, s’inclou la necessitat de redactar una guia o manual de rehabilitació d’habitatges amb l’objectiu de posar en valor les característiques més rellevants de les edificacions del centre històric. També es considera necessari augmentar els equipaments culturals, amb el doble objectiu de protegir els principals edificis patrimonials i oferir més i millors serveis culturals i turístics. Altra de les grans preocupacions i demandes de la ciutadania en aquest camp, és el foment de les activitats econòmiques i el comerç amb la finalitat de millorar l’oferta comercial i potenciar el teixit econòmic del municipi.

L’arquitecte Fernando Navarro, de l’estudi “Fabricantes de Espheras”, empresa encarregada de la redacció del pla i la direcció de totes les fases d’anàlisis i recollida de propostes per part de la població de Muro; ha explicat els aspectes més importants així com el mètode de treball que s’ha seguit i com es continuarà en els pròxims mesos.

Per la seua part el regidor de Patrimoni, Sergi Silvestre ha destacat que “treballarem per a aconseguir finançament extern i ajudes d’altres administracions amb l’objectiu de materialitzar un major número de propostes que s’inclouen dins d’aquest pla a més de les ja estem duent a terme; com la contracció i publicació del manual de bones pràctiques, la revisió i adaptació del catàleg de bens protegits, el projecte de rehabilitació de les Caixetes i del Ajuntament. Amb les dades recollides anem a treballar per rehabilitar, recuperar i possar en valor la vivenda de nucli històric, el foment de la mobilitat sostenible, la creació i millora de espais verds i la reordenació de la Plaça Palacio, en definitiva aquest pla ens marca una direcció de treball per construir a llarg plaç el Muro que volem, un municipi que mira al futur sense perdre la seua essència”. Ha aprofitat per a agrair a la ciutadania la seua participació en l’enquesta realitzada “ens ha permés recollir les demandes més significatius així com les necessitats que la població creu més urgents”.


186