Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Mutxamel

Mutxamel inicia el procés per a modificar l’Ordenança Fiscal

Els grups polítics han presentat en ple una declaració institucional que mostra el rebuig a la pujada contemplada en la Llei 7/2022 i que incideix en la importància de respectar l’autonomia municipal en la regulació dels tributs locals


La proposta inclou bonificacions del 10% a les famílies monoparentals i nombroses, no augmentar la quota a les famílies en risc d’exclusió social i el fraccionament en dos rebuts per a alleujar l’augment de la taxa

L’Ajuntament de Mutxamel ha aprovat en l’última sessió plenària la modificació inicial de l’Ordenança Fiscal de la taxa del servei de recollida, tractament i eliminació de residus sòlids urbans que contempla un augment de la mateixa per a complir amb l’obligatorietat que marca la Llei 7/2022. El tràmit ha tirat avant amb el suport del Partit Popular, l’abstenció de Partit Socialista, Compromís i Unides Podem; VOX per la seua part ha votat en contra. Amb això s’obrin trenta dies d’exposició perquè els diferents grups polítics presenten al·legacions, una vegada complit aquest període l’ordenança es presentarà de nou al ple per a un dictamen concloent.

La llei, que afecta a tots els municipis amb una població igual o major a 5.000 habitants, estableix l’obligatorietat que les entitats locals establisquen una taxa específica abans del deu d’abril d’enguany. Com ha explicat l’edil d’Hisenda, Felicia Aracil “hem esgotat el termini marcat amb la finalitat de no aplicar la pujada i beneficiar a la ciutadania durant aquests tres anys”. Ha remarcat que “a pesar que la llei incideix en què la taxa ha de sufragar el 100% del cost del servei, en el nostre cas i segons els estudis realitzats per tresoreria que reflecteixen un creixement del municipi en els pròxims anys; hem ajustat la modificació de la taxa amb un retorn de la cobertura del 80%; es preveuen noves incorporacions d’habitatges al padró municipal i amb això els ingressos, per tant no hem volgut sumar un import major a aquesta regulació imposada de la taxa perquè la viabilitat econòmica del cost del servei està completament garantida”.

La nova Ordenança Fiscal fixa les quanties de la manera següent, en nucli urbà es passarà de seixanta a cent deu euros; en urbanitzacions i disseminat de cent sis a cent quaranta-sis o cent cinquanta-tres. Aracil ha incidit en les bonificacions que s’aplicaran “que beneficiaran a les famílies monoparentals i nombroses amb un 10% de descompte i en el cas de les famílies en risc d’exclusió es mantindran les quotes reduïdes, és a dir, no veuran aplicada cap pujada pagaran el mateix que fins a la data”. Respecte a la seua entrada en vigor ha puntualitzat que “quan l’ordenança s’aprove de manera definitiva la seua aplicació no es farà efectiva, és a dir no afectarà el ciutadà fins a l’1 de gener de 2026”.

Rebuig global de tots els grups polítics

Durant la sessió plenària s’ha presentat una declaració institucional per part dels Grups Municipals Partit Popular, Partit Socialista, VOX, Compromís i Unides Podem- Esquerra Unida, en la qual han manifestat de manera unànime el profund rebuig a la obligació d’establir una taxa de residus per les entitats locals, havent de repercutir el cost íntegre de la recollida, gestió i tractament de residus als ciutadans a partir del pròxim 10 d’abril de 2025. D’aquesta manera, la corporació municipal ha deixat clara la seua postura, encara que s’haja d’aplicar la llei ja que és un dictamen nacional que no es pot obviar.

L’alcalde, Rafael García Berenguer, al fil de la declaració institucional ha mostrat el seu desacord en la pujada d’aquesta taxa marcada pel Govern d’Espanya que “suposa un atac contra la autonomia municipal en impedir que els Ajuntaments i Entitats Locals facen ús de la seua llibertat a l’hora de triar el seu model de financiació del servei de recollida, transport i tractament de residus, sense considerar el tamany, població, recursos econòmics o situació financera de cada municipi. És precisament la Llei Reguladora de Bases de Régemeguen Local la que determina que són els municipis o en defecte d’això les entitats locals les que han d’establir els seus propis tributs. No obstant això, la imposició d’aquesta normativa als Ajuntaments suposa una clara invasió de les seues competències locals. D’altra banda, les implicacions d’aquesta mesura són nombroses i la seua aplicació que està ocasionant una gran incertesa i inseguretat jurídica als Ajuntaments per la indefinició i falta de rigor tècnic en la redacció de la Llei de residus i sòls contaminats per a una economiia circular”.


187