Les persones interessades a participar en el programa, tant com a aprenents com a ensenyants, poden formalitzar la inscripció fins al pròxim 27 de febrer
NORMALITZACIÓ LINGÜISTICA Petrer. 6 de febrer de 2024
La Coordinadora pel Valencià Terres del Vinalopó i la Regidoria de Normalització Lingüística de Petrer han presentat hui la campanya del Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana. El programa, totalment gratuït, tindrà lloc els pròxims mesos per tal de promoure l’aprenentatge i l’ús del valencià al municipi per mitjà de parelles lingüístiques o grups de conversa, en format presencial o telemàtic.
La regidora de Normalització Lingüística, Patricia Martínez, ha destacat en l’acte de presentació que “és una magnífica iniciativa per a crear parlants en valencià, així com per a les persones que volen millorar el seu nivell de valencià i fer una crida perquè s’interessen per aquesta proposta que arriba per primera vegada a Petrer i de la qual estem molt orgullosos”.
El Voluntariat pel Valencià és el programa d’Escola Valenciana per a crear parlants en valencià sense classes teòriques ni exàmens. És un servei gratuït que posa en contacte persones valencianoparlants amb altres que volen aprendre a parlar fluidament la nostra llengua a partir de materials de suport que proporciona l’entitat.
Aquest programa d’intercanvi lingüístic representa una porta a totes les persones que senten la necessitat o el desig de parlar valencià, tant a les que acaben d’arribar com a aquelles que ja fa temps que hi són o aquelles que, vivint sempre ací, no han tingut l’oportunitat de parlar-lo.
“És una proposta integradora, oberta i positiva per a superar barreres i decidir-se a parlar en valencià, amb la qual volem crear espais de relació per tal de compartir llengua i cultura, a més de generar seguretat i confiança”, destaca la tècnica d’Escola Valenciana, Lorena Escandell.
El Voluntariat pel Valencià és una experiència molt enriquidora en què van participar al voltant de 1.100 persones de 24 municipis de les comarques valencianes el curs passat; més de 10.000 des de 2005.
Per la seua part, el professor de la UA i referent de l’ensenyament del valencià Vicent Brotons ha assenyalat que “el 90% de les persones en la nostra comarca coneixen el valencià” i ha indicat que “els valencianoparlants a Petrer tenim la necessitat de fer un ús simètric o asimètric del valencià en altres persones del nostre entorn, parlen o no parlen el valencià”, i ha posat l’èmfasi en el fet que “per tant, en els comerços, l’hostaleria podem parlar valencià sense cap tipus de problema, s’entén perfectament, i també és un altre tipus de voluntariat per la llengua, igual com en l’àmbit familiar. Quan un pare o una mare deixen de parlar als fills en valencià, o quan ho fan un iaio o una iaia als nets, estan fent que es perda l’idioma, i perdre l’idioma és perdre la identitat, és deixar de ser nosaltres mateixos, com a col·lectiu i com a individus“.
El tècnic de la Regidoria de Normalització Lingüística, Jordi Giménez, ha explicat els terminis per a la inscripció de les persones interessades a participar en el programa, tant com a aprenents com a ensenyants: poden formalitzar la inscripció fins al pròxim 27 de febrer per correu electrònic, envalencia@petrer.es, o telèfon, 96 698 94 00 ext. 274. La presentació de les parelles o grups de conversa serà el pròxim 5 de març, a les 17.45 hores, a l’Escola de Persones Adultes de Petrer.