Cultura programarà activitats en el centenari del naixement d’un dels escriptors i poetes valencians més importants del segle XX
CULTURA Petrer. 22 de gener de 2023
Hui s’ha celebrat a Burjassot, el poble valencià on va nàixer Vicent Andrés Estellés, una reunió amb representants dels 40 municipis i les tres universitats de la Comunitat Valenciana que s’han sumat a la iniciativa de commemorar el centenari del naixement del que està considerat un dels escriptors i poetes més importants del segle XX.
El regidor de Cultura, Fernando Portillo, ha estat en representació de Petrer i ha indicat que la nostra ciutat “s’hi sumarà amb la realització de diferents actes dintre de la marca “Estellés als Pobles” per a posar en valor el llegat d’aquest valencià universal i per a sumar-nos al moviment cívic entorn del que ha representat Estellés per a la cultura i la identitat dels valencians i valencianes”
Vicent Andrés Estellés va nàixer a Burjassot el 4 de setembre de 1924 i va morir a València el 27 de març de 1993. Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, d’ell s’ha dit que és el millor poeta valencià des de l’època d’Ausiàs March i Joan Roís de Corella.
Portillo ha remarcat que els municipis i universitats que s’han sumat sentim una gran estima per la nostra cultura i la nostra llengua i ho fem palés homenatjant ESTELLÉS, poeta del poble en l’any del seu centenari. Som sabedors que Estellés és el poeta valencià més prolífic, més llegit i més popular de tots els temps. Amb els pas dels anys, la seua veu s’ha convertit en llegendària entre nosaltres.
Per la qual cosa, els Ajuntaments prenem la iniciativa per reivindicar la nostra cultura, l’estima a la nostra llengua i la defensa d’una forma de vida plena en valencià, mitjançant la figura d’Estellés. També paral·lelament amb nosaltres, però amb la mateixa finalitat, PRO FUNDACIÓ VICENT ANDRÉS ESTELLÉS, formada per una desena d’entitats culturals, estan treballant amb la campanya CENT ESTELLÉS, perquè les activitats de l’any 2024, l’any ESTELLÉS, arriben a cada un dels barris i de cada poble, per aconseguir així entre tots omplir el país d’ESTELLÉS.
Aquest interés i respecte pel nostre benvolgut poeta ha fet que els 40 municipis i les 3 universitats ens reunírem i començàrem a treballar per omplir els nostres pobles d’activitats de tota mena, com concerts, teatre, dansa, lectures, recitals, audiovisuals, exposicions, etc. Amb dos premisses de partida. Per una banda, respectant l’autonomia de cadascun dels ajuntaments perquè desenvolupen les activitats que tinguen costum i pressupostàriament siguen factibles, així com que integren i facen partícips a totes les entitats i associacions de cadascun dels municipis per a dinamitzar culturalment aquest esdeveniment; i, per altra banda, estem gestant algunes activitats conjuntes que donarem a conéixer i que vertebraran el nostre territori i les nostres comarques incloent-hi també l’àmbit territorial valencià castellanoparlant, en què parlem, vivim, ens expressem i estimem en la mateixa llengua.
Tot açò agrupat baix la marca ESTELLÉS ALS POBLES i el logo que hui s’ha presentat. Amb els títols ESTELLÉS ALS POBLES, ESTELLÉS AL PAÍS I ESTELLÉS A LES XARXES hem volgut agrupar tres línies de treball, que després explicarem i que seran els paraigües de les diferents activitats que desenvoluparem, així com hem emprat una metodologia i unes ferramentes de treball que ens donaran suport, agilitat i fermesa en les nostres accions. Per engegar la marxa convidem els ajuntaments participants a aprovar a cada un dels plenaris municipals una moció per a declarar l’any CULTURAL ESTELLÉS i donar impuls administratiu i institucional al projecte.
Aielo de Malferit, Alboraia, Alcoi, Aldaia, Algemesí, Alzira, Banyeres de Mariola, Benifaió, Bocairent, Burjassot, Carcaixent, Castelló, Corbera, Dénia, Gandia, el Genovés, l’Eliana, Llíria, Manises, Montcada, Monòver, l’Olleria, Ondara, Paiporta, Petrer, Picanya, Picassent, Potries, el Puig de Santa Maria, Quart de Poblet, Sagunt, Santa Pola, Silla, Sueca, Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat de València, la Vall d’Uixó, Vilafranca, Villena, Vinaròs i Xàtiva som els ajuntaments que l’integrem.