L’Ajuntament del Pinós informa:
Enguany, degut a la pandèmia la zona gastronòmica no ha va estar al carrer i la part cultural va estar en el centre de la celebració.
Per a commemorar eixa efemèride, els pinosers i pinoseres rememorem el diumenge més pròxim, d’una manera especial, aquella data que va marcar la història del Pinós, atès que, després de molts anys de lluita, el Pinós deixava per fi de ser una pedania de Monòver i feia realitat una de les majors aspiracions que pot tindre un poble, la d’autogovernar-se.
Encara que l’any passat no es va poder realitzar el Villazgo, a causa de la crisi sanitària, hui diumenge sí que ho hem pogut festejar. Les circumstàncies han obligat a continuar sent previnguts i evitar aglomeracions, per la qual cosa no s’han recuperat encara els estands d’associacions, comerços i gastronomia. En el seu lloc, les Regidories de Cultura i Joventut, amb Silvia Verdú al capdavant, i la de Turisme i Desenvolupament Local, amb Neus Ochoa, han trobat una alternativa perquè la festa siga quasi completa, amb la col·laboració de les regidories de Festes, Protocol, i Obres de l’Ajuntament del Pinós.
Per aquest motiu s’ha reprès l’aniversari amb una celebració que ha tornat a l’origen cultural d’aquest esdeveniment, recordant d’una manera teatralitzada aquells fets que van marcar l’inici de la nostra història com a “municipi independent”. Actors i actrius de Taules Teatre s’han encarregat de recrear i donar vida als protagonistes del Villazgo, representant a l’últim alcalde pedani de l’època, Pedro Ochoa, interpretat per Joaquín Ruiz; Luri Poveda en el paper del primer alcalde, Bruno Blanes; Mª Jesús Berenguer recreant a la seua esposa, Mª Reyes Prats i José Antonio Pérez que ha donat vida a l’escrivà reial que va portar el document i li va donar lecturapública.
Han sigut dues recreacions que s’han portat a terme després de la missa. La primera només eixir de l’església, amb el Grup de Danses del Pinós recreant l’ambient de la Vila del Pinós. I el segon moment important des del balcó del primer ajuntament, amb l’Agrupació Monte de la Sal actuant en la plaça de l’Ajuntament amb uns balls i la Jota de la Vila.
Pregó-concert
La Societat Unió Lírica Pinosense ha realitzat un pregó-concert basat en la història de la societat. Quasi cent anys que han deixat moments que al pregó han estat representats per quatre musics (Rubén López, María Expósito, Alejandro Sala, y Pablo Sánchez) que s’han convertit en actors i actriu per mostrar eixa història en escenes quotidianes que han ocorregut i han fet possible la creació i evolució de la societat. Jorge Almarcha s’ha encarregat de la narració.
Hui hem aprés a través de cinc escenes:
– La Constitució de la Societat. Any 1929.
– Eixida de la banda a Oriola en juliol de 1936.
– Classe de D. Maxencio García, i repartiment d’instruments.
– Obres en l’acadèmia, posant en valor el paper dels socis.
– Certamen de Cheste 1991, i certamens i part professional de la banda.
Pedro Botella, presidente de la SULP, “ha agraït esta oportunitat que els ha servit per a conèixer i descobrir material, fotografies i història que estava guardada al arxiu, així com documents i memòries dels que han format part de la societat al llarg de estos prop de 100 anys”.
La banda ha estat acompanyada per alguns dels que han sigut directors de la banda, com Juan Domenech que ha dirigit l’obra Mediterraneo. A més també han acudit ex- presidents de la SULP, el president provincial de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), José Ángel Espinosa, representant de la comarca del Vinalopó, Juan Carlos Alfonso, de la Vega Baixa, Leandro Rafael Vilató, així com presidents de la majoria de la bandes de la comarca.
Abans del pregó, l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, ha tingut paraules emotives per als organitzadors i ha explicat que “l’any passat no va poder ser, però com alcalde i diputat nacional, el 12 de febrer de 2021 sí que vaig tindre l’honor d’inaugurar el nou Llibre d’Or de la Vila del Pinós, donat que a l’anterior ja no li quedaven pàgines buides”.
A més, recorda que “en quatre anys celebrarem el bicentenari del municipi del Pinós, que hui en dia és un poble pròsper, un lloc on la gent que ve a viure ací acaba quedant- se, i això és perquè troben persones acollidores, amants de la tranquil·litat i de les seues tradicions, i perquè saben que és un lloc amb una qualitat de vida envejable, inclòs en els moments de dificultat com els que portem patint des de març de 2020. Però la societat pinosera ha sabut fer-li front a esta situació i superar cada obstacle, com sempre ho ha demostrat”.
Per això ha volgut donar les gràcies “a cada dona, cada home, cada xiquet i cada xiqueta, tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes del Pinós que, amb el seu esforç i responsabilitat, han posat molt de la seua part per doblegar les corbes de la pandèmia”.
En la seua intervenció ha dedicat unes boniques paraules a la Societat Unió Lírica Pinosense, “sé que heu treballat de valent en la seua preparació, buscant en els arxius vells documents, partitures, imatges o fotografies, o parlant amb la gent que ha protagonitzat una història plena de moments destacats per als músics, socis i seguidors de la banda del seu poble, que mai ha faltat en les principals celebracions que es celebren cada any al municipi i, per suposat, en els actes commemoratius del Dia del Villazgo”. El primer edil ha volgut dedicar el pregó-concerte a Andrés Vidal que porta el nom de la sala d’assajos i del Certamen Nacional de Banda de Música, així com a totes les persones que ja no es troben entre nosaltres.
Altres activitats
Durant tota la jornada s’han realitzat visites al Centre d’Interpretació “Casa del Marbre i del Vi” i a l’emblemàtica Torre del Rellotge, on el nostre company i Llicenciat en Història, Fran Pérez, ha explicat als assistents els secrets de l’edifici més emblemàtic per als pinosers i pinoseres.
A més, durant la jornada diversos comerços i restaurants del Pinós han obert les seues portes amb ofertes especials amb motiu del Dia del Villazgo. Com en altres dies del Villazgo, la jornada ha començat amb la tradicional cercavila, per autoritats locals, encapçalades per l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, l’alcalde de Monòver, Alejandro García i de Villena, Fulgencio Cerdán, i Diputat Nacional, així com d’altres localitats pròximes. A més de les Reines i Dames de Festes, Comissió del Villazgo, els actors i actrius de Taules Teatre que han donat vida als protagonistes del Villazgo de 1826; les agrupacions de folklore, “Grup de Danses del Pinós” i “Monte de la Sal”, Rondalla Coral “La Ilusión”, esta ultima s’ha encarregat també de cantar la Missa del Llaurador, així com als representants d’associacions que també han volgut participar en la jornada.
Una cercavila que ha comptat també amb els sons de la Societat Unió Lírica Pinosense, que hui era la protagonista, del pregó-concert que per primera vegada ha sigut a càrrec d’un col·lectiu, representant una societat musical amb una trajectòria que es manté ininterrompuda des de 1929.