La rectora de la Universitat dAlacant, Amparo Navarro, ha clausurat la jornada de presentació del projecte del «Corredor Verd del Riu Montnegre». Una iniciativa que aposta per la recuperació ambiental i paisatgística del llit i lentorn daquest per a generar un nou atractiu turístic que contribuïsca a la recuperació econòmica.
Un projecte que es planteja des de la Càtedra de lAigua de la Universitat dAlacant i cristal·litza gràcies a la col·laboració entre la institució acadèmica i la Diputació dAlacant per a crear un espai atractiu en el llit del riu Montnegre entre una fita arquitectònica com és la presa de Tibi i la desembocadura del riu al Campello. Un recorregut de 20 km que discorre per sis poblacions Tibi, Xixona, Alacant, Mutxamel, Sant Joan i el Campello que comptarà amb dos trams diferenciats, un pla i assequible entre la desembocadura i Mutxamel i un altre més exigent fins a la presa.
Navarro ha destacat que «es tracta dun projecte duna gran maduresa dinnovació turística al qual precedeix un treball denorme solvència tècnica i científica lobjectiu final del qual és la dinamització econòmica, social i ambiental de la zona» i ha reivindicat les «sinergies institucionals» que permeten portar endavant projectes dinterès per a la societat i lentorn com aquest.
La rectora ha reivindicat la importància de la transferència del coneixement que es genera a la Universitat «en aquest cas, aplicat a revitalització duna zona de gran valor ecològic i mediambiental, però també, enfocat a la recuperació del patrimoni» i ha recalcat «el gran valor duna proposta que ha sigut capaç damalgamar el coneixement de diferents camps dinvestigació: geografia, urbanisme, recursos hídrics, patrimoni, història, medi ambient per a crear un projecte que, sens dubte, servirà per a retornar lesplendor a un espai fins ara degradat».
El president de la Diputació, Carlos Mazón, ha recalcat que «aquest és un projecte molt seriós que ho té tot i al qual només li falta el finançament. Per això, aquesta iniciativa compta amb la Universitat dAlacant, per a aspirar a captar els recursos europeus per a convertir-lo en realitat».
El coordinador del projecte, Joaquín Melgarejo, director de lInstitut de l’Aigua i Ciències Ambientals de la Universitat dAlacant (IUACA), ha explicat que «el projecte farà un esforç important de regeneració arbòria i de plantes de tota mena des de la desembocadura del riu fins a la presa de Tibi» en un recorregut en què es podran trobar «els assuts del Campello, Sant Joan o Mutxamel, infraestructures hidràuliques històriques de la nostra comarca o la depuradora dAlacant Nord i la dessaladora de Mutxamel», elements que fan que el projecte es convertisca també en «un excel·lent recurs per a la formació i la divulgació».
Laigua i les seues infraestructures són el fil conductor dun projecte que té com a objectiu prioritari «reforçar lactivitat econòmica de manera coherent amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a generar economia sostenible i territoris intel·ligents», ha explicat Melgarejo en la seua intervenció. La iniciativa tracta de captar fons del pla de recuperació de la UE al voltant del programa de finançament NextGenerationEU que Joaquín Melgarejo descriu com «una oportunitat dinversió per a eixir més forts de la pandèmia, transformar la nostra economia i generar oportunitats de treball».