La professora de Literatura Hispanoamericana de la UA ha pres avui possessió del càrrec de la mà de la seua predecessora Eva Valero
Alacant. Dimecres, 8 de setembre del 2021
El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) té oficialment des d’avui nova directora, la professora de Literatura Hispanoamericana de la UA Beatriz Aracil. La rectora Amparo Navarro ha presidit aquest matí l’acte de presa de possessió a la sala de juntes de Rectorat, en un emotiu esdeveniment en què la predecessora en el càrrec, la professora Eva Valero, li ha donat el testimoni en la direcció del Centre, acompanyada també pels anteriors responsables, Carmen Alemany i José Carlos Rovira.
La rectora ha destacat que el CeMaB és un exemple de sostenibilitat en el temps i ha agraït la feina feta pel centre com a impulsor de les relacions de la UA amb Llatinoamèrica a través de les múltiples activitats que fa. Amparo Navarro ha volgut fer una càlida benvinguda a Beatriz Aracil i ha tingut paraules d’agraïment per a Eva Valero per la incansable feina en els últims nou anys al capdavant del Centre.
Per part seua, la nova directora del CeMaB ha declarat que, malgrat les dificultats d’aquests moments, assumeix aquesta nova responsabilitat amb il·lusió i agraeix el suport incondicional de la rectora i el seu equip de govern a les Humanitats. Aracil també ha dedicat unes paraules d’agraïment a Eva Valero per la seua gestió i perquè «amb la celebració del 20 Aniversari del CeMaB l’any 2019 va demostrar el segell de qualitat del centre».
Beatriz Aracil
Doctora en Filologia Hispànica (Premi Extraordinari de Doctorat), Beatriz Aracil Varón és professora titular de Literatura Hispanoamericana a la Universitat d’Alacant des del 2010. Especialista en literatura virregnal i en teatre llatinoamericà, ha publicat, entre altres, els monogràfics El teatro evangelizador. Sociedad, cultura e ideología en la Nueva España del siglo XVI (Bulzoni, 1999), Abel Posse: de la crónica al mito de América (Universidad de Alicante, 2004) i “Yo, don Hernando Cortés”. Reflexiones en torno a la escritura cortesiana (Iberoamericana, 2016).
Va ser responsable de l’àrea d’Amèrica Llatina en el Comitè Científic de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes entre el 2005 i el 2012 i membre del Consell Científic d’aquest del 2013 al 2017. Ha sigut, així mateix, coordinadora del màster oficial en Estudis Literaris de la UA (2016-2020). Actualment forma part del Consell Editorial de la revista América sin Nombre i codirigeix amb la Dra. Carmen Alemany un Projecte d’Investigació sobre “Construcción/reconstrucción del mundo precolombino y colonial en la escritura de mujeres en México (siglos XIX-XXI)” (PGC2018-096926-B-I00).
El CeMaB
Des de l’any 1999 el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti, anunciat en un acte amb l’escriptor per l’aleshores rector de la UA Andrés Pedreño Muñoz, ha fet la tasca de coordinació d’una part important de l’activitat acadèmica i cultural de la UA centrada en Llatinoamèrica. El CeMaB es va adscriure al Secretariat de Relacions amb Amèrica Llatina –dirigit pel professor José Carlos Rovira– qui des del 2001, ja sota la direcció de la professora Carmen Alemany, va passar a anomenar-se Centre de Relacions amb Amèrica Llatina. Ratificat per la Junta de Govern l’any 2002, i sota la direcció de la professora Carmen Alemany fins al 2012 i d’Eva Valero a partir de aquell any fins al setembre del 2021, el CeMaB ha desenvolupat un ampli programa d’activitats que donen compte de la projecció llatinoamericana que el Centre ha consolidat en la Universitat d’Alacant, amb la presència de nombrosos escriptors i investigadors de prestigi reconegut en les múltiples jornades acadèmiques, i activitats culturals. També ha desenvolupat relacions amb diferents institucions acadèmiques i culturals de l’àmbit geogràfic llatinoamericà, i de l’àmbit europeu centrat en els estudis llatinoamericans, que han sigut fonamentals per a la política d’internacionalització de la institució. Com a projecte institucional de la UA, el CeMaB és un centre d’estudis llatinoamericans enfocats tant a la docència i la investigació en l’àmbit literari, històric, social i cultural (a través de seminaris, jornades, congressos i de les publicacions del Centre) com a la coordinació d’activitats culturals de la UA centrades en Llatinoamèrica.
El CeMaB alberga la biblioteca personal del domicili de Madrid que Mario Benedetti va donar a la institució l’any 2006 i que es troba a la disposició de la comunitat acadèmica en les instal·lacions del Centre, amb un fons de més de 6.000 exemplars. La custòdia d’aquest llegat i el nom que bateja el Centre determinen, així mateix, l’objectiu essencial d’estudi i difusió de l’obra de l’escriptor, en col·laboració amb la Fundació Mario Benedetti de Montevideo.
Vinculada al Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti des dels inicis, ha organitzat diversos esdeveniments que han format part de la seua programació (la majoria d’aquests en col·laboració amb Mónica Ruiz), sent els més recents els seminaris sobre «Teatro e Historia. Representaciones de la conquista en las dramaturgas mexicanas» que van tenir lloc el 2019 i el 2021.