Alacant. Dijous, 28 de setembre de 2017
El catedràtic dHistòria de la Filosofia, Estètica i Teoria del Coneixement en la Universitat Complutense de Madrid, José Luis Villacañas, parlarà de les Ambivalencias del populismo, demà divendres 29 de setembre a les 19 hores en el Museu dArt Contemporani dAlacant (MACA), com a part del cicle La Filosofia en obert. Aquest cicle té com a objectiu reivindicar la vocació pública del debat filosòfic, amb un programa que inclou quatre grans pensadors de lactualitat: Manuel Cruz (diputat del Congrés i catedràtic de Filosofia Contemporània de la Universitat de Barcelona) va inaugurar el cicle el passat mes de maig i ara continua amb la intervenció de José Luis Villacañas.
Javier de Lucas (catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política en lInstitut de Drets Humans de la Universitat de València); i Amelia Valcárcel (catedràtica de Filosofia Moral i Política de la UNED i membre del Consell dEstat), completen un programa que culminarà el 16 de novembre amb la celebració del Dia Mundial de la Filosofia amb tallers i activitats que, sota diferents fórmules, seguiran convidant a lexercici obert de la Filosofia.
La Filosofia en obert és una innovadora iniciativa en la qual la filosofia obri el seu fòrum a la ciutadania. Lorganització han volgut emmarcar les conferències del programa en quatre museus emblemàtics dAlacant: MUBAG, MACA, MARQ i MUA, per les seues parets lliures i plurals, que estan sent escenari de les reflexions.
José Luis Villacañas Berlanga (Úbeda, 1955)
Catedràtic de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid, el professor Villacañas és autor de centenars darticles i dotzenes de llibres que tenen com a objectiu la història de la filosofia alemanya, la filosofia política moderna i la història de la filosofia hispànica. Especialista en lobra dImmanuel Kant i en la Il·lustració i lidealisme alemanys, ha examinat filosòficament les arrels dels problemes de la Modernitat, en diàleg constant amb Max Weber, Carl Schmitt, Reinhart Koselleck o Hans Blumenberg. Paral·lelament, en les dues últimes dècades i des de la publicació duna biografia de Jaume I, ha desenvolupat un treball ingent dinvestigació sobre la història del pensament filosòfic i polític hispànic des de ledat mitjana fins als nostres dies. Nombroses monografies sobre la formació dels regnes hispànics o la configuració de limperi espanyol mostren una aproximació a la història del poder a Espanya, insòlita per la metodologia interdisciplinària i la densitat filosòfica que té. La seua atenció a la política espanyola contemporània ha quedat palesa en diferents llibres que tenen com a objectiu lanàlisi dels populismes emergents. Entre les obres més recents destaquen Dificultades con la Ilustración, 2013; Cardiograma de la crisis, 2014; Historia del poder político en España, 2014; Populismo, 2015; Teología política y comunidad de salvación, 2016; El lento aprendizaje de Podemos, 2017; Freud lee el Quijote, 2017. Leditorial Escolar y Mayo acaba diniciar la publicació dels vint-i-un volums que constituiran la seua obra La inteligencia hispana. Ideas en el tiempo.
La Filosofia en Obert
Programa:
Dijous 25 de maig, 19.00 hores, al MUBAG, conferència «El problema de pensar lo nuevo», a càrrec de Manuel Cruz.
Divendres 29 de setembre, 19.00 hores, al MACA, conferència «Las ambivalencias del populismo» per José Luis Villacañas.
Dilluns 23 doctubre, 19.00 hores, al MARQ, conferència «Filosofía en la Frontera», de la mà de Javier de Lucas.
Dilluns 20 de novembre, 19.00 hores, al MUA, conferència «Filosofía: encarnando la emoción que la curiosidad produce» per Amelia Valcárcel.
El dilluns 16 de novembre, com tancament, es proposaran tallers i activitats al voltant del Dia Mundial de la Filosofia que, sota fórmules diferents, seguiran convidant a lexercici obert de la Filosofia.