L’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant proposa aquesta nova cita que tindrà com a protagonista a Vicente Montiel Leguey, catedràtic de Química Física de la UA.
Les energies renovables com la fotovoltaica i l’eòlica han de formar part de la solució a la crisi ambiental que els humans hem generat des de l’inici de la industrialització. Aquestes fonts requereixen l’ús de sistemes d’emmagatzematge d’energia elèctrica capaços de conservar i retornar, de manera eficient, l’energia elèctrica en els moments en què es requerisca. Aquests sistemes electroquímics són les anomenades bateries i els acumuladors de flux redox. Per a abordar aquesta qüestió, l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant organitza una nova sessió, demà dijous, 25 de novembre, a les 19 hores, a les instal·lacions de la Seu de Sant Ferran, 40. El catedràtic de Química Física de la UA Vicente Montiel impartirà la xarrada «Baterías y acumuladores redox», de forma presencial i en línia en directe . Enrique Herrero, catedràtic de Química Física de la Universitat d’Alacant moderarà l’acte.
Les bateries són dispositius que usem quotidianament per a alimentar sistemes mòbils (telèfons, ordinadors, vehicles de transport, etc.) i els acumuladors de flux redox s’usen o poden ser usats com a grans sistemes estacionaris d’acumulació i generació de l’energia elèctrica, tal com detalla Vicente Montiel. En aquesta conferència s’explicaran els fonaments de les bateries i dels acumuladors de flux redox, les característiques que els defineixen, les aplicacions actuals i, sobretot, els reptes que s’obrin davant d’aquests dispositius perquè puguen formar part de la solució energètica que requereix el nostre planeta i el nostre medi ambient.
Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UA. #AulaCiencia
Vicente Montiel Leguey
Catedràtic del Departament de Química Física. La seua investigació està focalitzada en l’Electroquímica Aplicada (electrosíntesi, tractament d’aigües residuals per mètodes electroquímics sense i amb acoblament d’energia fotovoltaica, fabricació, caracterització i ús de materials nanoparticulats i disseny i optimització d’acumuladors redox). Ha publicat 139 articles científics (h=40), 2 llibres i 30 capítols de llibre. Autor en 340 contribucions a congressos nacionals i internacionals. Ha desenvolupat processos electroquímics, des de l’escala laboratori fins a la planta pilot preindustrial. Impulsor de la primera spin-off que va nàixer de la universitat d’Alacant (l’empresa I.D. Electroquímica, S.L.), compta amb un gran bagatge en la transferència del coneixement a la indústria (20 patents). Ha dirigit o participat en més de 170 projectes d’investigació públics i privats. Ha dirigit 16 tesis doctorals i ha sigut el coordinador general del Programa de Doctorat Interuniversitari Electroquímica. Ciència i Tecnologia que ha aglutinat dotze universitats i també ha sigut (2012-2020) el coordinador del màster interuniversitari amb el mateix nom.
Des de l’any 2011, és el director del grup d’investigació Electroquímica Aplicada i Electrocatàlisi de la Universitat d’Alacant (UA). Ha sigut (2012-2016) el president del Grup especialitzat d’Electroquímica de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ) d’àmbit nacional. També ha sigut president de la Secció Territorial d’Alacant de l’RSEQ (2017-2021) i el director de l’Institut universitari d’Electroquímica de la UA (2013-2021). La seua experiència en la gestió universitària també ha sigut àmplia i ha ocupat el càrrec de vicerector (en l’àrea d’infraestructures) de la UA (2005-2012).
Informació de la Universitat d’Alacant