Creat per investigadors de la Universitat dAlacant i lInstitut de Salut Carlos III, és capaç destimar de manera precisa el nombre de contagis diaris, paràmetre essencial per a comprendre la dinàmica duna epidèmia
Segons les seues dades, publicades en Scientific Reports, els infectats de Covid-19 el dia que es va decretar lestat dalarma, el 14 de març de 2020, eren almenys 35 vegades més dels registrats
Alacant. Divendres, 28 de maig de 2021
El nombre de noves infeccions diàries és un dels principals paràmetres per a comprendre la dinàmica duna epidèmia. No obstant això, durant la pandèmia de Covid-19 el 2020, aquesta informació ha sigut de baixa qualitat, sobretot durant els primers mesos, a causa del biaix de les xifres oficials pel nombre insuficient de tests diagnòstics realitzats. En aquest marc, un equip multidisciplinari dinvestigadors de la Universitat dAlacant (UA) i lInstitut de Salut Carlos III (ISCIII) de Madrid ha dissenyat una metodologia retrospectiva, denominada REMEDID (per les sigles en anglès de retrospective methodology to estimate daily infections from deaths), capaç destimar les infeccions diàries a partir del nombre de morts, xifra documentada amb més precisió.
Aquest treball, publicat en la revista científica Scientific Reports, «ajuda a analitzar i comprendre la dinàmica de la pandèmia i a avaluar a diferents escales espacials i temporals leficiència de les mesures adoptades», explica el coordinador de lequip, el doctor en Biologia i investigador de lInstitut Multidisciplinari per a lEstudi del Medi Ramon Margalef de la UA, César Bordehore.
REMEDID permet calcular sèries temporals dinfeccions diàries a partir de sèries temporals de morts diàries. «Les sèries temporals dalta fidelitat de cada paràmetre duna epidèmia són crucials per a executar models epidemiològics fiables. Partim de la base que, els primers mesos de pandèmia, les dades dinfeccions oficials estan molt esbiaixades a la baixa», insisteix Bordehore.
Anàlisi de dades
Lequip dexperts ha aplicat aquest precís model matemàtic a sèries temporals estimades dinfeccions, entre el 8 de gener i el 29 de novembre de 2020, a Espanya i a les seues disset comunitats i dues ciutats autònomes. «Els resultats mostren que els contagis probables van ser entre 35 i 42 vegades més que els oficials el 14 de març, quan el govern va decretar el confinament nacional», apunta David García, professor del Departament de Matemàtica Aplicada de la UA i primer autor de larticle.
Segons aquest treball, el primer contagi a Espanya es va poder produir entre el 8 i el 9 de gener de 2020, uns 43 dies abans dels registres oficials durant la primera onada. «Els estudis de serologia realitzats per lInstitut de Salut Carlos III ens han donat una estimació realista del nombre total dinfeccions i han mostrat que les dades oficials estaven subestimades. La metodologia REMEDID complementa aquests estudis reconstruint levolució temporal daquestes infeccions», afegeix García.
Daltra banda, detallen, «el confinament nacional va tenir un efecte immediat en la transmissió del virus, com demostra la ràpida disminució del pendent entorn del dia 14 de març. Aquesta immediatesa en la baixada de la transmissió (lR epidemiològica) no sapreciava en les dades oficials dinfectats».
Aquesta metodologia és útil per a perfeccionar els models i millorar el coneixement de la dinàmica de la pandèmia, incloent-hi leficàcia de les diferents mesures adoptades per a aplanar la corba i dissenyar mesures segures posteriors al tancament. «Es podrien obtenir models més realistes i precisos mitjançant lús dun nombre diari dinfeccions més confliable proporcionat per REMEDID, cosa que, al seu torn, milloraria el resultat dels models i milloraria les comparacions de les diferents mesures dalentiment de la transmissió», apunta Bordehore.
A més de David García i César Bordehore, aquest treball ha sigut desenvolupat pels investigadors María Isabel Vigo del Departament de Matemàtica Aplicada de la Universitat dAlacant; Eva S. Fonfría i Miriam Navarro de lInstitut Multidisciplinari per a lEstudi del Medi Ramón Margalef de la UA, i Zaida Herrador de lInstitut de Salut Carlos III de Madrid.
Referència:
“Retrospective methodology to estimate daily infections from deaths (REMEDID) in COVID-19: the Spain case study”, Scientific Reports, May 2021. DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-021-90051-7
Gràfica: La línia roja correspon a les infeccions oficials, i la taronja a les infeccions previstes a partir del model matemàtic REMEDID. La corba amb l’àrea ombrejada en violeta són els casos acumulats d’infeccions calculats a partir de REMEDID, i en blau clar, els casos acumulats de les infeccions oficials.