Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

El Consell Social aprova els pressupostos de la Universitat d’Alacant per al 2023

Adolfo Utor lloa la capacitat de racionalització del projecte presentat i el manteniment de la línia estratègica de la rectora

El president urgeix el Consell a garantir un Pla Pluriennal de Finançament equitatiu i suficient que permeta polítiques a mitjà i llarg termini

Alacant. Dilluns, 19 de desembre de 2022

El Ple del Consell Social de la Universitat d’Alacant ha aprovat per unanimitat el Projecte de Pressupostos de la institució acadèmica per a 2023, que dijous, 15 de desembre, ja va rebre l’informe favorable del Consell de Govern. La UA mantindrà, per tant, la línia estratègica iniciada l’any passat fent ús dels 2,8 milions d’euros que tenia de romanents de tresoreria. Gràcies a aquest petit marge de maniobra, tal com es va informar la setmana passada, l’equip que dirigeix Amparo Navarro continuarà apostant per la inversió en programes d’investigació, de foment de l’ocupabilitat estudiantil, la millora de l’eficiència energètica, l’atracció del talent científic, la renovació de la plantilla PDI i l’estabilització dels associats doctors, així com per continuar avançant en la transformació digital.

Durant la sessió plenària, celebrada a l’edifici de Sant Ferran, 40 de la Seu Ciutat d’Alacant, el Consell Social ha aplaudit el paper exercit per la rectora, en qualitat de presidenta de torn en la Conferència de Rectores i Rectors Valencians, en la consecució d’una esmena als pressupostos de la Generalitat amb la qual es garanteix el pagament de les nòmines al personal de les cinc universitats públiques valencianes. En aquest sentit, el president del Consell Social ha lloat «la capacitat de racionalització» demostrada en el projecte de pressupostos presentat per a poder continuar endavant amb el seu projecte d’universitat.

Ha sigut el vicerector de Planificació Econòmica i Estratègica, Ángel Sánchez, l’encarregat de defensar el projecte que dota la institució acadèmica alacantina d’un pressupost global de 269 milions d’euros. Tal com havia fet davant del Consell de Govern, Ángel Sánchez ha insistit que el principal llast de les despeses corrents, a les quals correspon el 14,5% de la despesa total, es deu a l’augment dels costos energètics, que ha obligat a incrementar aquesta partida en més de dos milions d’euros, quatre més que el 2021.

El vicerector de Planificació Econòmica ha remarcat el gran esforç que fa i continuarà fent la institució per a poder afrontar l’actual situació econòmica inflacionista i el desproporcionat cost de les energies fomentant les campanyes d’estalvi i afavorint la inversió en infraestructures dirigides a l’autoproveïment.

Una altra de les línies que ha destacat Sánchez ha sigut la posada en marxa, per primera vegada, dels pressupostos participatius mitjançant els quals la UA destinarà 100.000 euros a les quatre, de les setanta-cinc propostes rebudes, més votades per la comunitat universitària. Les iniciatives amb més suport incideixen en la millora de l’electrificació d’aules i la Biblioteca General, la instal·lació de més fonts d’aigua potable i de noves màquines de cardio per al gimnàs. Cadascuna  rebrà 25.000 euros.

 

 

Pla Pluriennal de Finançament 

Tant Sánchez com la rectora han volgut palesar el compromís de la UA amb les negociacions del Pla Pluriennal de Finançament per a les Universitats Públiques Valencianes, un tema que consideren prioritari a causa de la dependència financera del sistema universitari públic de les transferències corrents de la Generalitat Valenciana.

Tal com han manifestat durant la sessió plenària, des de la Universitat d’Alacant «continuarem treballant per un bon Pla Pluriennal de Finançament en el qual totes les universitats ens vegem reflectides», ha dit la rectora. «Mentrestant», sosté, «des de la UA continuarem reclamant les garanties de suficiència, millora de l’equitat del sistema i l’articulació d’un pla de finançament d’infraestructures complementari al pla proposat per la Generalitat Valenciana que ens permeta emprendre polítiques universitàries sostingudes i garantides», assegura.

El Consell Social s’ha alineat amb la UA i, en aquest sentit, Utor s’ha reafirmat en «la urgència d’un finançament just, suficient i equitatiu que garantisca l’autonomia universitària i permeta abordar polítiques a mitjà i llarg termini», per al que considera, “és essencial el compromís polític”.

A més d’aquests temes, l’ordre del dia s’ha completat amb la lectura dels informes anuals dels tres presidents de les comissions del Consell Social que són la de Relacions amb la Societat, la d’Assumptes Acadèmics i la d’Assumptes Econòmics, així com l’informe del Defensor Universitari.


247