La sociòloga adverteix que a Espanya necessitem socialitzar, però en aquesta situació sense precedents són necessàries mesures perquè la gent s’ho prenga seriosament
La professora del Departament de Sociologia I de la Universitat d’Alacant i, a més, infermera a l’Hospital General d’Elx, Alba Navalón, és una protagonista més de les moltes heroïnes i herois que treballen intensament per a fer front al coronavirus COVID-19. Navalón apel·la a la responsabilitat i fa una crida a la societat: «La gent sha de quedar a casa per a contenir la pandèmia del coronavirus.»
Des del seu punt de vista, aquest virus està provocant una crisi sanitària a tot el món, així com «una crisi social digna d’estudi per als sociòlegs. Com a doctora en Sociologia entenc que a Espanya necessitem socialitzar, però en aquesta situació sense precedents són necessàries mesures perquè la gent s’ho prenga seriosament. El que és clar és que encara resten dies de confinament i la previsió és que l’estat d’alarma s’allargue més temps. Estic segura que, els pròxims quinze dies, els casos continuaran augmentant», adverteix. Per tot això, afegeix, «hem de ser conscients i tenir clar que pel fet que hi haja un aïllament social no hi ha dhaver necessàriament un distanciament, ja que en l’actualitat la tecnologia és el nostre gran aliat per a poder-ho evitar».
La societat, apunta Alba Navalón, «sha de conscienciar de la situació que vivim. Cada persona contagia 2,7 persones més. Al nostre país en moren moltes més per la grip comuna, però el problema del coronavirus és que no hem generat anticossos i és molt contagiós. De manera que, si us recomanen quedar-vos a casa, quede-vos-hi, i no eixiu o eixiu només si és imprescindible».
Mesures contra el COVID-19
Pel que fa a les mesures, explica Navalón, «dins dels centres hospitalaris, en general, s’han anul·lat gran part de les consultes per a evitar les aglomeracions; encara així, als individus els costa mantenir la distància de seguretat i constantment cal cridar l’atenció. No obstant això, moltes persones no volen renunciar a fer-se les proves i assistir a les consultes programades. Això es pot entendre de dues maneres: d’una banda, que la societat intenta utilitzar-ho com a via per a fugir del confinament, i de laltra, que falta molta consciència social sobre l’alerta sanitària. Sembla que el missatge encara no ha calat prou».
En aquest sentit, al carrer passa una cosa semblant. «El fet que et permeten eixir a comprar no vol dir que hages d’anar a comprar cada dia. Shauria d’eixir una vegada a la setmana com a màxim. Continua havent-hi molt de moviment de vehicles pels carrers; a més, amb més d’una persona dins del mateix i sense mantenir la distància de seguretat», explica la professora de la UA. «Les normes no s’estan complint, ja que moltes fàbriques continuen treballant a porta tancada. Tot això pot complicar encara més la problemàtica que patim i allargar l’estat d’alarma», adverteix.
Efectes socials
Entre les dades que genera aquesta crisi, destaca Alba Navalón, «nhi ha una que m’ha semblat molt curiosa i és que a la Xina han augmentat un 30 % les demandes de divorci després del coronavirus. No sé si aquesta dada serà extrapolable ací, però és clar que no estem acostumats a conviure tant de temps en parella. Cal ser cauts. Si ho fem tots bé, no haurem d’estar dos mesos tancats. Pot passar una cosa similar al que passa després de les vacances a Espanya, que sempre puja el nombre de divorcis, i això és perquè en aquest temps és quan es conviu de veres. Ara no tindrem la rutina d’anar a la faena; tot això és una situació nova, i ,per tant, haurem d’anar estudiant-ne els efectes, estar atents i observar què passa, sociològicament parlant, per a estudiar-ho».
Pel que fa al desconcert viscut des de la setmana passada, quan s veia la gent comprant carros plens als supermercats, l’experta assegura que «aquest pànic social ens porta a un hiperconsum innecessari, una gran part del qual acabarà a la brossa». Antigament les persones no eixien tant als bars i restaurants i no els passava res, sestaven el cap de setmana a casa i en família; cal tornar a això temporalment. Ara passa que la societat ha evolucionat i ho té com una necessitat. És necessari que la societat es consciencie i es quede a casa, som en una situació excepcional», insisteix la sociòloga de la Universitat dAlacant.
Currículum
Alba Navalón és diplomada en Infermeria (2007-2010), màster en Ciències de la Infermeria (2010-2012) i doctora en Sociologia per la Universitat d’Alacant (2018). Actualment és professora associada del Departament de Sociologia I de la Universitat d’Alacant. Al mateix temps treballa en Inscanner SL, concessionària del Servei de Ressonància Magnètica de l’Hospital General d’Elx. És membre de l’equip directiu en el Comitè d’Investigació en Sociologia de la Salut (C10) de la Federació Espanyola de Sociologia (FES).
Ha col·laborat en dues fases del projecte «Estudio comparativo sobre percepción de factores de riesgo psicosocial en dos muestras (mexicana y española) de trabajadores en instituciones de salud», en el marc del conveni de cooperació acadèmica que té subscrit el Departament de Sociologia I amb la Universitat de Guanajuato. A més, ha participat com a infermera d’assajos clínics duts a terme en el Servei de Ressonància Magnètica de l’Hospital General Universitari d’Elx, entre daltres.
A hores dara participa en el projecte COST Action «European Sexual Medicine Network». L’objectiu principal de l’acció és establir una xarxa internacional multidisciplinària d’investigadors, especialistes i professionals en medicina sexual. Els camps inclouen medicina, psicologia, sociologia, pedagogia i altres ciències de la salut. L’objectiu general és presentar i avançar en medicina sexual en tots els nivells d’educació, i en investigació i pràctica clínica i de salut pública. Les seues contribucions a congressos, nacionals i internacionals, i publicacions s’emmarquen dins de la línia de sociologia de la població, canvi social i salut.
Imatges d’Alba Navalón, professora del Departament de Sociologia I de la UA i infermera, al seu domicili i al centre hospitalari d’Elx on treballa.