Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina Elda Sant Joan UA

Els quaderns ‘Itineraris de la memòria democràtica a la província d’Alacant’ sumen tres nous recorreguts per Cocentaina, Elda i Sant Joan d’Alacant

Desenvolupats per la Comissió Cívica d’Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica es poden consultar en la web de l’Arxiu de la Democràcia de la UA

Ahir de vesprada es van presentar, a la Seu Ciutat d’Alacant de la UA tres nous «Itineraris de la memòria democràtica a la província d’Alacant». En concret es tracta de quaderns centrats en les poblacions de Cocentaina, Elda i Sant Joan d’Alacant, els autors respectius dels quals són Alejandro Barber Miró, José Ramón Valero Escandell i Carlos Salinas, a més de Gaspar Belmonte Martínez i José Antonio Pujol Aguado, que s’uneixen als tres ja existents (Dénia, Monòver i Oriola). La presentació la va fer Francisco Moreno Sáez, membre de la Comissió Cívica d’Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica i va intervenir Emilio Rosillo Clement, director de l’Arxiu de la Democràcia de la UA.
 

En aquests «Itineraris de Memòria Democràtica» els autors descriuen els fets esdevinguts i els llocs històrics de la II República, la Guerra Civil i la dictadura en el nostre territori. Amb ells la Comissió Cívica vol contribuir a facilitar l’accés al coneixement de la història més recent, ocultada durant dècades. Es tracta de rutes que es poden fer en un parell a d’hores i que, com van destacar els autors, són de gran interès com a recurs divulgatiu per a col·legis i instituts.

«La memòria democràtica continua sent al nostre país una assignatura pendent que apel·la de manera especial un dels períodes més infaustos de la seua història contemporània: la Guerra Civil i les conseqüències d’aquesta. Durant molts anys s’ha furtat al relat històric la importància de la ciutat i de la província d’Alacant, malgrat que l’una i l’altra mereixen ocupar-hi un lloc destacat, perquè formen el territori on va concloure la Guerra i des del qual va partir a l’exili l’últim govern republicà. També perquè la província acull escenaris i vestigis el coneixement dels quals permet entendre el significat i les conseqüències de la rebel·lió militar per al conjunt del país», explica el text que introdueix la web de l’Arxiu de la Democràcia de la UA on es poden trobar tots els itineraris.

Un equip multidisciplinari de professors, historiadors i arxivers ha seleccionat rutes significatives, que s’ofereixen detallades, documentades i il·lustrades en les pàgines de la guia corresponent a cada localitat, incloent-hi relats, documents i imatges que orienten el recorregut dels visitants, i els proporciona un acostament visual, intuïtiu i rigorós a unes realitats històriques generalment desconegudes.

 

Demà 28 de novembre a les 19.30, la Biblioteca Municipal de Cocentaina la presentació de la guia “Itineraris de memòria democràtica a la província d’Alacant: Cocentaina”. Una tasca del Fòrum per part del seu, Àlex Barber, junt amb la Comissió Cívica d’Alacant. Un treball que dona a conéixer un conjunt de rutes de llocs de la memòria democràtica, que van ser significatives durant la II República, la Guerra Civil i l’inici de la dictadura.

 


206