Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Estudiants de la UA proposen en el Cienciathon idees innovadores per a donar a conèixer els serveis de l’Associació Espanyola Contra el Càncer d’Alacant

En aquesta cinquena edició ha aconseguit la participació de 50 persones

 

Alacant. Dimarts, 24 d’octubre de 2023

El Parc Científic d’Alacant (PCA) ha sigut l’escenari d’una nova edició del Cienciathon, marató de ciència i tecnologia que ha congregat quasi 50 estudiants de la Universitat d’Alacant (UA). Organitzats en grups multidisciplinaris, han disposat de 48 hores per a construir la seua solució al repte que els va plantejar l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) divendres passat, després de la inauguració de l’esdeveniment que va ser a càrrec de María Jesús Pastor, vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica; Miguel Rodríguez, president de l’Associació d’Estudiants de la UA, Multitec i Fermín Crespo, president de l’AECC a la província d’Alacant.

El repte, plantejat per personal tècnic i voluntariat de l’AECC una vegada explicats els serveis i els objectius de l’associació, es va encaminar a buscar solucions innovadores per a posicionar-nos com el 112 del càncer. “Us reptem a fer-nos més visibles perquè ningú estiga sol davant el càncer”.

Una vegada explicat, els participants van començar els treballs per a buscar les millors solucions. Van comptar amb un taller de pensament de dissenyador/a (design thinking) i un altre de com preparar una bona presentació, i també amb la mentoria dels professors de la UA Mar Iglesias (Publicitat), Norberto Mazón (Informàtica), Manuel Lillo (Ciències de la Salut), Vicente Sabater (Econòmiques) i Celia García (Ciències), i de directius de les empreses col·laboradores Bumerania, Lynx View, Quimsil, Labaqua, Aquatec i Laminar Pharma.

Després de més de 48 hores seguides sense deixar de treballar en les seues solucions, diumenge al migdia va arribar el moment de les presentacions. Els set grups participants van sorprendre el jurat amb idees innovadores dirigides a donar a conèixer als ciutadans els serveis que pot oferir l’AECC en el cas d’un diagnòstic de càncer.

Després de llargues deliberacions i de forma molt ajustada, va obtindre el primer premi el grup Línia Vida, format per Abdellah Hantoute, José Manuel Gutiérrez Sánchez, Bruno Aguilar Aquino i Lorena Lucero Rodríguez. La seua proposta passava per un reposicionament total dels accessos de les persones a l’AECC, per a la qual cosa van plantejar un posicionament en Google similar al Telèfon de l’Esperança, que apareix com a primer resultat quan es tecleja la paraula suïcidi. Van proposar aconseguir eixe objectiu si algú escriu en el cercador de Google la paraula càncer. Per a fer-ho, van plantejar una campanya de posicionament basada en intel·ligència artificial i amb publicitat dirigida en diferents xarxes socials.

Fermín Crespo, president de l’AECC, va manifestar la seua gran satisfacció per les propostes que va plantejar l’estudiantat. “Hem hagut de triar un guanyador, però totes les solucions que heu oferit són molt interessants i estudiarem la possibilitat d’aplicar-les totes en part o íntegrament”, va assenyalar Crespo.

D’altra banda, Sergi Soriano, director del Secretariat de Suport a Estudiants i Ocupabilitat, també va felicitar els participants i els va recordar com d’important que és participar en aquesta mena d’esdeveniments durant la seua formació universitària. “Avui heu guanyat tots i totes perquè us emporteu una experiència inoblidable que complementa la vostra formació acadèmica i que, de segur, recordareu sempre amb molt d’afecte”, va assenyalar Soriano.

 


239