Alacant. Dimecres, 14 de setembre de 2022
La demanda de places a les universitats públiques valencianes ha augmentat els darrers anys. En el curs 2021/2022 es van cobrir el 95,6 % de les places oferides per al primer curs en els graus que ofereixen les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana. Aquesta taxa d’ocupació, és a dir, el percentatge d’estudiants matriculats sobre el total de places oferides en primer curs, ha experimentat un notable creixement des que el curs 2014/15 la plataforma SIUVP va registrar el nivell mínim amb un 87,8 %. Alguns graus en concret, com Administració i Direcció d’Empreses, Biotecnologia, Enginyeria Informàtica o Matemàtica Computacional, han completat les seues places amb un 100 % d’ocupació.
A més, en 2021/2022, el 58,6 % del nou alumnat matriculat en alguna de les universitats públiques valencianes havia accedit al grau que més desitjava i que havia marcat com a primera opció en la seua sol·licitud. Segons les dades que acaba d’actualitzar el SIUVP, la plataforma web gestionada per l’Ivie, que integra informació sobre la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, entre els graus que més sol·licituds van rebre com a primera opció hi ha Medicina, amb més de 6.000 preinscripcions; Infermeria, amb més de 3.000; Mestre en Educació Primària, al qual van optar prop de 2.100 sol·licitants en primera opció, o Enginyeria informàtica, amb vora 1.400 preinscripcions en primera opció.
La plataforma SIUVP (Sistema d’Indicadors de les Universitats Valencianes Públiques), creada per les universitats públiques valencianes i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie), acaba d’actualitzar trenta-tres dels indicadors que integra. A més de la informació sobre accés universitari, ha publicat noves dades que inclouen xifres econòmiques, referències sobre recursos humans i novetats en activitats de recerca i transferència.
Entre les cinc universitats públiques valencianes van sumar uns ingressos totals de 1.316,4 milions d’euros el 2020 (últim exercici disponible). El 78,3 % d’aquest pressupost procedia del suport del sector públic, mentre que un 10,7% dels recursos s’obté a través de les taxes i preus públics de la matrícula d’alumnes en qualsevol tipus de cursos en centres propis (grau, màster, doctorat i altres). Aquests ingressos, juntament amb els que són captats a partir de projectes d’R+D, contractes i serveis d’assessorament i els cursos de formació contínua oferits per les universitats, constitueixen les seues fonts de finançament.
La informació que recull la plataforma SIUVP inclou des dels aspectes més purament acadèmics, com l’oferta i la demanda docent, fins a les dades econòmiques més concretes sobre els recursos i resultats de l’activitat de cada universitat. En concret, els indicadors s’agrupen en aquests camps:
– Accés universitari
– Estudiants
– Rendiment acadèmic
– Internacionalització
– Recursos humans
– Recerca i transferència
– Dades econòmiques
Tots els indicadors es poden consultar en www.siuvp.es