Els investigadors de la Universitat d’Alacant Ignasi Grau Mira i Julia Sarabia Bautista han constatat evidències d’una ocupació primerenca dels terrenys pròxims al riu Serpis, on se situen les zones tradicionals d’horta. Aquest resultat és fruit de la investigació participativa duta a terme durant aquest mes de juliol de 2017 i que ha tingut com a objectiu estudiar l’evolució dels paisatges arqueològics d’aquesta població de la Vall de Perputxent, on s’ha corroborat l’existència d’una llarga seqüència d’ocupació i explotació agrària que es remunta a l’edat del ferro.
L’origen d’aquestes conclusions actuals està en el conveni subscrit per l’Institut Universitari dInvestigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de l’Orxa (el Comtat). Gràcies a aquest acord, Grau Mira i Sarabia Bautista han dut a terme, des del 3 i fins al 19 de juliol, una recerca participativa amb estudiants del grau d’Història i del màster d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni de la UA i la comunitat local de l’Orxa per a estudiar l’evolució dels paisatges arqueològics d’aquesta població de la vall de Perputxent.
Aquest projecte arqueològic s’ha plantejat com una investigació innovadora en la qual s’han aplicat tècniques i mètodes arqueològics no invasius, com la teledetecció o la prospecció mitjançant geolocalització de les restes materials detectades sobre el terreny, que han permès identificar les empremtes arqueològiques deixades en el paisatge per les diferents societats que han poblat la vall de Perputxent durant els últims quatre mil anys. Cal remarcar la col·laboració en el projecte del Grup de Teledetecció i SIG de l’Institut de Desenvolupament Regional de la Universitat de Castella-la Manxa, que ha realitzat vols fotogramètrics amb drons per a generar productes geomàtics d’alta resolució, amb fotos aèries georeferenciades, models digitals d’elevacions i núvols de punts, que han permès una primera fase d’anàlisi dels diferents elements que componen el paisatge de l’Orxa.
Durant la campanya arqueològica duta a terme aquest mes, l’equip ha combinat les activitats de camp amb presentacions i xarrades amb els habitants de l’Orxa sobre la percepció que tenen del territori on viuen. D’aquesta manera, la participació dels veïns ha sigut crucial per a completar el mapa històric del terme de l’Orxa amb els espais productius i possibles assentaments que es distribueixen en la llarga seqüència d’ocupació històrica detectada a la vall.
En concret, en aquesta primera fase del projecte s’han pogut constatar evidències que parlen d’una ocupació primerenca dels terrenys pròxims al riu Serpis, on se situen les zones tradicionals d’horta. Allí s’ha corroborat l’existència d’una llarga seqüència d’ocupació i explotació agrària que es remunta a l’edat del ferro.
Imatges cedides per Ignasi Grau Mira