La interlocució entre càtedres serà a través d’una plataforma de comunicació
La Càtedra Aigües d’Alacant de Canvi Climàtic de la Universitat d’Alacant ha anunciat avui la seua participació en la creació de la Xarxa de Càtedres Universitàries de Sostenibilitat, una iniciativa presentada també en aquesta jornada en l’àmbit nacional i anunciada ja el passat 4 d’octubre a Oviedo per representants de diferents càtedres universitàries de tota la geografia espanyola en el marc de la I Trobada de Càtedres Universitàries de Sostenibilitat. Agenda 2030, Canvi Climàtic i Economia Circular. L’objectiu principal d’aquesta nova xarxa de càtedres serà promoure la col·laboració en la formació, investigació, innovació i transferència dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides i reflectir el compromís de les Càtedres Universitàries de Sostenibilitat. Agenda 2030, Canvi Climàtic i Economia Circular amb la sostenibilitat.
Aquesta Xarxa de Càtedres Universitàries de Sostenibilitat naix definida per uns eixos d’acció fonamentals recollits en la declaració d’intencions, entre els quals destaquen el caràcter col·laboratiu gràcies al qual les càtedres adscrites a universitats de diferents territoris es comprometen a col·laborar activament per a abordar els desafiaments plantejats pels Objectius de Desenvolupament Sostenible; l’enfocament transversal i multidisciplinari, amb una clara posada en valor de la diversitat de coneixements i enfocaments presents en les diferents càtedres; i el foment del coneixement i la informació rigorosa, amb una postura clara i ferma sobre la validesa i la urgència de la sostenibilitat. Al costat d’això, i des d’un punt de vista operatiu, la Xarxa de Càtedres ha anunciat també la creació d’una plataforma comuna que facilitarà la comunicació i la interlocució entre càtedres, com també la promoció de la col·laboració en projectes i difusió d’activitats, i es constituirà la mateixa xarxa com a interlocutora comuna de les càtedres. A més, estableix un compromís de trobades anuals i rotatius, acollits per institucions de la xarxa, amb l’objectiu d’enfortir la cohesió i avaluar periòdicament els progressos aconseguits.
Sobre la Càtedra Aigües d’Alacant de Canvi Climàtic de la Universitat d’Alacant
Nascuda a principi de 2023 com una iniciativa conjunta entre la Universitat d’Alacant i l’empresa Aigües d’Alacant, la Càtedra Aigües d’Alacant de Canvi Climàtic de la Universitat d’Alacant té la missió fonamental d’impulsar la col·laboració entre el món empresarial i l’educatiu davant el repte global del canvi climàtic. Per part de la Universitat d’Alacant, ha representat la consolidació del lideratge en aquest camp, en el qual compta amb referents internacionals en l’anàlisi i estudi d’una matèria tan essencial per al futur del planeta. Per part d’Aigües d’Alacant, una acció rellevant dins el seu ferm compromís de lluita contra el canvi climàtic, que abasta accions relacionades amb la mitigació i la compensació, i també amb l’adaptació i la cerca de solucions basades en la naturalesa.
Està dirigida pel catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional en la Universitat d’Alacant i director del Laboratori de Climatologia, Jorge Olcina, un dels investigadors i divulgadors més prestigiosos del país, i s’ha convertit al llarg de l’any en un nucli de reflexió, debat i investigació al voltant de la temàtica mediambiental. Per a fer-ho, desenvolupa diferents programes formatius, d’investigació i divulgació que contribueixen a ampliar i difondre els coneixements en aquesta matèria.
A més de la incorporació avui a la nova Xarxa de Càtedres Universitàries de Sostenibilitat, la Càtedra Aigües d’Alacant de Canvi Climàtic de la Universitat d’Alacant forma part des del seu origen d’altres grups de treball, com l’anomenada Xarxa de Càtedres de l’Aigua, una iniciativa col·laborativa impulsada per Agbar i orientada per l’Agenda 2030 que està integrada per més d’una desena de càtedres universitàries sota l’objectiu compartit de contribuir a una transició ecològica i justa des de l’àmbit de l’aigua i a partir de la interconnexió i la transferència de coneixement i talent.