Alacant. Dilluns, 23 d’octubre de 2023
La sala d’actes de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant (UA) serà escenari, durant les vesprades dels pròxims dies 26 i 27 d’octubre, de la primera edició de les Jornades de Biomecànica Aplicada a Esports Cíclics. Organitzades pel grup d’investigació Health, Physical Activity and Sports Technology (Health-Tech) de la UA, oferiran vuit ponències d’alta especialització impartides per experts de les universitats d’Alacant, València, Granada, Politècnica de Madrid, Deusto, Almeria i Ramon Llull de Barcelona, a més d’un expert de la companyia especialitzada en serveis i innovació biomecànica UMANA.
Dirigides per Alfonso Penichet Tomás, professor del Departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques de la UA i investigador del grup Health-Tech, aquestes jornades se centren en la biomecànica esportiva, «una disciplina que ha revolucionat la forma en què entenem i millorem el rendiment dels atletes, ja que ens permet desglossar i analitzar els moviments humans amb un nivell de detall que abans era impensable», explica l’organitzador. Cal destacar que l’esdeveniment serà d’accés gratuït i lliure, encara que se sol·licita inscripció prèvia en la pàgina web del programa. «Seran obertes a qualsevol persona, però estan especialment enfocades a la comunitat universitària i a professors i professionals de l’esport», afig.
Els esports cíclics són un camp d’estudi en constant evolució, en què la tecnologia i la investigació s’uneixen per a aprofitar al màxim el potencial del cos humà. La biomecànica, amb l’enfocament en l’anàlisi del moviment, s’ha convertit «no solament en un pilar fonamental per a atletes, entrenadors i científics de l’esport, sinó també en una eina fonamental per a entendre els moviments del cos i la interacció amb la tecnologia esportiva», comenta Penichet.
En aquest sentit, les jornades exploraran els últims avanços en biomecànica esportiva i abordaran preguntes fonamentals com l’optimització de la tècnica en esports específics o la prevenció de lesions i la millora del rendiment atlètic. Segons detalla l’investigador, l’objectiu de les jornades «és crear un espai d’intercanvi de coneixements, fomentar la col·laboració i desafiar les fronteres de l’enteniment en el món dels esports cíclics».
El programa començarà el 26 d’octubre, a les 16 hores, amb un acte inaugural en el qual participaran el director del Secretariat d’Esports de la UA, Roberto Cejuela, el vicedegà de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport de la Facultat de Ciències de la UA, Juan Tortosa Martínez, i el professor i organitzador de les jornades, Alfonso Penichet.
Seguidament, tindran lloc quatre conferències que se centraran en els esports de carrera, ciclisme i natació. En concret, els títols són “Conceptualización, aplicación y aportaciones de la acelerometría en el análisis de la carrera”, a càrrec de Pedro Pérez Soriano, de la Universitat de València; “Introducción al entrenamiento por potencia en corredores”, per Felipe García Pinillos, de la Universitat de Granada; “La biomecánica del nado al alcance del entrenador”, a càrrec de Santiago Veiga Fernández, de la Universitat Politècnica de Madrid, i, finalment, “Nuevas aportaciones biomecánicas en materia del ajuste de la posición del ciclista”, per Alberto Encarnación Martínez, de la Universitat de València. Es tancarà la jornada amb un torn de preguntes moderat per José Manuel Jiménez Olmedo, del grup Health-Tech.
La segona de les jornades, el divendres 27 d’octubre, oferirà altres quatre ponències dedicades a l’esport del rem i a la instrumentació per a l’anàlisi del rendiment esportiu. En concret, els títols i ponents seran: “Análisis biomecánico de las potencias en el remo. Optimización de la técnica y el equipamiento para la mejora del rendimiento”, a càrrec de Xavier Alfonso Cornés, director tècnic d’UMANA, una companyia especialitzada en serveis i innovació biomecànica; “Biomecánica en remo de banco fijo femenino: Relación con las características de la embarcación”, per Patxi León Guereño, de la Universitat de Deusto; “Evaluación de las capacidades mecánicas máximas en deportes cíclicos: Aplicación del perfil carga-velocidad”, a càrrec d’Alejandro Pérez Castilla, de la Universitat d’Almeria, i, finalment, “Análisis del rendimiento en deportes cíclicos con Chronojump”, per Francesc Xavier de Blas Foix, de la Universitat Ramon Llull.
Tancaran les jornades un torn de preguntes moderat per Basilio Pueo Ortega, del grup Health-Tech de la Universitat d’Alacant, i un acte de clausura a càrrec del mateix Pueo Ortega i d’Alfonso Penichet, organitzador de les jornades.