Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La gestió del turisme local, a debat a la Universitat d’Alacant

Mañana comienza el II Seminario Internacional de Antropología Aplicada Turismo de base local y resiliencia socio-ecológica

 

Alacant. Dimecres 8 de setembre de 2021

Demà, 9 de setembre, començarà el II Seminari Internacional sobre Turisme de Base Local i Resiliència Socioecològica, que ha organitzat l’Àrea d’Antropologia Social del Departament d’Humanitats Contemporànies de la Universitat d’Alacant sota la direcció de les professores María José Pastor Alfonso i Pilar Espeso Moliner juntament amb Esteban Ruiz Ballesteros, del Departament d’Antropologia Social, Psicologia Bàsica i Salut Pública de la Universitat Pablo de Olavide, el qual iniciarà el seminari amb la presentació del projecte.

Durant dos dies, estudiants i investigadores podran continuar en línia i també de manera presencial, encara que amb una capacitat limitada, la difusió dels resultats d’estudis d’antropologia aplicada, tant gestionats des de la Universitat d’Alacant com des d’altres àmbits geogràfics i acadèmics relacionats amb el turisme de base local en les seues diferents modalitats. Tal com explica l’organització, aquesta mena de turisme constitueix una de les opcions de vida de milions de persones al món, però «no és fàcil tirar endavant petits projectes, basats en el desenvolupament local vinculat al turisme, que vagen a resultar realment beneficiosos i poc invasius per a grups de llauradors, ramaders, pescadors, artesans, indígenes, etc. que, coneixent en profunditat el seu entorn natural i les relacions socials establides, no dominen la gestió ni les habilitats necessàries per a obtenir els resultats previstos».

Tal com explica María José Pastor, «l’estudi des de l’antropologia d’aquestes comunitats i la seua resiliència socioecològica és necessari per a entendre els processos que es generen en el desenvolupament local quan se submergeixen en el treball turístic». La professora destaca la importància que siguen ells mateixos, els petits empresaris, les famílies o cooperatives, les que gestionen els negocis de turisme i que intenten, a més, involucrar altres membres de la comunitat per a generar riquesa. El seminari dedicarà la vesprada del dijous precisament a conèixer de primera mà diverses experiències amb les intervencions d’agents locals de l’Equador, Nicaragua, Mèxic, Perú i Espanya.

Aquest seminari s’ha organitzat juntament amb el Departament d’Antropologia Social, Psicologia Bàsica i Salut Pública de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla (UPO) i l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA).

Per a assistir-hi presencialment cal tenir en compte que la capacitat és limitada en el lloc de celebració: la sala d’actes de la Facultat d’Educació de la UA. Aquells que hi assistisquen virtualment ho podran fer en aquestes adreces:

 

Dijous dia 9: https://meet.google.com/uyk-hdip-xaw

Divendres, dia 10 : https://meet.google.com/yqh-skad


236