La proliferació de webs comercials i la necessitat de destacar davant de la competència en els cercadors dinternet va donar lloc a lorigen del SEO, Search Engine Optimization, el posicionament web. El SEO tracta de millorar la posició dempreses i institucions en els cercadors, per a algunes paraules clau, amb la finalitat datraure els públics i aconseguir els objectius de negoci. Raquel Escandell Poveda, professora associada de la Universitat dAlacant i experta amb una trajectòria professional de més de 15 anys en comunicació i màrqueting digital, és lautora de la primera tesi doctoral que es fa a Espanya sobre el sector del SEO.
La defensa de la tesi es presentava el dimecres 28 de juliol del 2021 a la UA, i va obtenir la qualificació dexcel·lent. Lestudi Radiografía del SEO en España: demanda laboral, oferta formativa, sector empresarial y perfil profesional del posicionamiento web ha comptat amb la participació de centenars de SEO en actiu per a la seua elaboració.
Aquesta investigació ofereix una panoràmica del SEO com a activitat professional a Espanya. Duna banda, exposa la demanda laboral del posicionament web amb lanàlisi dofertes de treball, com també loferta formativa, i fa un inventari de la formació sobre SEO en universitats i altres centres deducació superior. Daltra banda , exposa una visió qualitativa del sector a través de la percepció dels professionals, obtinguda a través de 23 entrevistes a responsables SEO, tant agencies com freelancers entre els quals es troben personalitats tan conegudes com Fernando Maciá, MJ Cachón, Fernando Muñoz, Natzir Turrado, Iñaki Huerta, Luis Villanueva o Juan González Villa, entre altres.
A més, la investigadora ha fet una fotografia de lactual panorama del teixit empresarial del SEO, la seua localització, grandària, trajectòria, tipus de servei oferit o composició dels equips i les competències demandades per al lloc, els resultats del qual provenen duna enquesta resposta per més de 300 responsables.
Finalment , Escadell ha delineat les característiques de les persones que es dediquen al SEO, els trets sociodemogràfics, els estudis o lautopercepció dels coneixements, i també els desitjos en la formació futura, conclusions obtingudes després de lanàlisi de les respostes daltres 300 professionals enquestats. Per a tractar cadascuna daquestes quatre perspectives sempra una metodologia mixta, que combina tècniques qualitatives i quantitatives.
La direcció de la tesi ha estat a càrrec de les investigadores i expertes en làmbit mediàtic Natalia Papí Gálvez, professora titular i vicedegana del grau en Publicitat i Relacions Públiques de la UA; i Mar Iglesias García, presidenta de la FORTA (Federació dOrganismes de Ràdio i Televisió Autonòmics) i presidenta en funcions de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC).
Els continguts de la tesi doctoral no es faran públics de manera imminent perquè lobjectiu és el de presentar part dels seus resultats en forma darticles científics en revistes acadèmiques que permeten una «major difusió i abast de les investigacions realitzades» segons comunica lautora.
Aquesta publicació culmina així més de dos anys dinvestigació que pretenen acostar llaços entre el món professional i la Universitat i també servir desperó cap a la professionalització de la disciplina del posicionament web a Espanya.