La nova normativa de la Federació Espanyola de Futbol obliga els clubs esportius a professionalitzar, mitjançant contracte, tant les jugadores com el cos tècnic dels equips que competeixen en primera divisió. Després de mesos d’estudi i anàlisi de la qüestió a la recerca d’alternatives, la Universitat d’Alacant s’ha vist obligada a prescindir del seu equip de Futbol Sala Femení en Divisió d’Honor. Així ho acaba de comunicar el director del Servei d’Esports de la institució acadèmica, Roberto Cejuela, en una reunió mantinguda amb les jugadores i el cos tècnic a les instal·lacions esportives del campus.
Durant la seua intervenció, Cejuela ha explicat que els processos de selecció de personal de les administracions públiques no permeten aquest tipus de contractacions. El director esportiu ha detallat els infructuosos intents de patrocini i esponsorització de l’equip per a concloure que, finalment, «les noves condicions imposades per la Federació fan inviable el manteniment d’un equip professional per a una institució pública amb recursos limitats». I és que altres exigències de la Federació són el depòsit d’un exigent aval bancari i garantir un pressupost mínim de 50.000 euros, unes quantitats que, òbviament, la UA no pot assumir.
Roberto Cejuela, tant en nom seu com en el de la vicerectora d’Extensió Universitària, Cultura i Esport, Catalina Iliescu i en el de la institució a què representen, ha dedicat paraules d’elogi a l’equip per una trajectòria jalonada de grans èxits amb els quals han aconseguit un palmarès que ha qualificat «d’una gran gesta per a un equip universitari que, sens dubte, passarà a la història del futbol sala femení i, per descomptat, de l’esport de la UA».
L’equip de la UA passarà a jugar en la categoria federada amateur. En aquest sentit, el director esportiu de la UA considera que «aquest canvi en la dinàmica competitiva cap a un equip més modest pot, fins i tot, obrir la porta a altres futbolistes universitàries en nivells més iniciàtics i de formació, que és realment la nostra comesa com a institució acadèmica».
La vicerectora d’Extensió Universitària, Cultura i Esport, Catalina Illiescu, ha manifestat que des de l’actual equip de direcció «estem absolutament compromesos amb l’esport i per això, hem fet un importantíssim esforç per a fomentar tant la pràctica com la competició esportiva de base en tots els col·lectius universitaris i no universitaris, d’ací la creació, entre moltes altres iniciatives, de la nostra Acadèmia en col·laboració amb els clubs esportius del nostre entorn». Iliescu sosté que l’esport «encarna valors essencials per a la nosaltres com ho són la salut, el treball en equip, la cultura de l’esforç,… tots aquests fonamentals en la formació de les persones, i per això també, hem volgut intensificar a més de la pràctica, noves línies d’investigació en aquest sentit», ha explicat.
Actualment a Espanya només hi ha tres esports amb conveni col·lectiu professional: el bàsquet masculí de la lliga ACB, el ciclisme masculí i el futbol tant masculí com femení. La majoria de la resta d’esportistes professionals són, per tant, autònoms que funcionen a base de sponsors o patrocinis.
L’equip
L’equip femení de futbol sala va començar la seua marxa el 1998 en la lliga provincial i autonòmica i, el 2011, va aconseguir l’ascens a Primera Divisió. Des d’aleshores, amb la permanència com a únic repte, han aconseguit situar-se en l’elit de l’esport i han jugat la Copa de la Reina fins enguany, i es van classificar com a Subcampió de Lliga 2016/17.
L’equip ha sigut un referent del projecte universitari DONA I ESPORT fins al punt d’haver participat en diverses campanyes dins del II Pla d’Igualtat. La seua magnífica carrera ha sigut reconeguda amb diferents guardons com el Premi Igualtat 2014, o el Premi del Consell Social 2017 al Mèrit Esportiu Universitari. El seu lema, «Som dones, som esportistes, tenim aquest poder», va suposar una revolució en el món del futbol sala universitari i un gran revulsiu per a les dones futbolistes.