Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La rectora de la Universitat d’Alacant trasllada al Claustre la seua preocupació per l’escassetat pressupostària

La rectora de la Universitat d’Alacant trasllada al Claustre la seua preocupació per l’escassetat pressupostària

Alacant. Dilluns, 21 de novembre del 2022

La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha evidenciat aquest matí, en la sessió plenària del Claustre, la preocupació per l’escassetat del pressupost assignat per la Generalitat Valenciana per a l’exercici 2023. Navarro, que actualment exerceix com a presidenta portaveu de torn de la Conferència de rectores i rectors de les Universitats Públiques Valencianes, CRUPV, ha explicat que “es tracta d’una problemàtica comuna a les cinc universitats” però el principal hàndicap de les quals “deriva de la falta d’una consignació suficient per a afrontar el pagament al personal”. Es tracta d’una manca que ronda el 6,5% i que xifra, en el cas de la Universitat d’Alacant, al voltant dels 16 milions d’euros. La rectora ha insistit que “aquest increment es deriva de l’aplicació de les normatives estatals i autonòmiques vigents, com també al creixement vegetatiu del personal”. Una qüestió que la Generalitat Valenciana, en canvi, sí que ha tingut en compte en la consignació pressupostària del seu personal.

Malgrat la seua preocupació, Amparo Navarro s’ha mostrat “esperançada” que el Consell faça els ajustos pertinents que donen viabilitat als pressupostos del pròxim exercici, ja que tant el conseller d’Hisenda, Arcadi España, com la titular d’Universitats, Josefina Bueno, són coneixedors del desajustament i “s’han compromès a estudiar la qüestió amb la sensibilitat que es mereix”.

Mentrestant, tant la Gerència com el Vicerectorat de Planificació Econòmica continuen amb el procés d’elaboració del projecte de pressupostos de la UA per al 2023, encara que la rectora ha confessat que s’està retardant el tancament a l’espera que el Consell es pronuncie en relació amb l’assignació econòmica.

El problema del finançament universitari és un tema recurrent que des de fa anys es posposa a través del pagament anual del deute històric acumulat, uns ingressos extraordinaris que s’han convertit en essencials per a quadrar els comptes corrents cada any. No obstant això, tant Navarro com la resta d’universitats públiques valencianes s’han mostrat comprensius davant de la complicada situació econòmica amb una inflació disparada i uns costos energètics desorbitats. “Entenc que és una situació conjuntural que afecta d’una manera global, no sols les universitats, per la qual cosa no podem demanar més esforç inversor”, assegura, “però que se’ns garantisca el pagament al personal”. En aquest sentit, ha reiterat que es continuarà en la línia de contenció de despesa, adoptant mesures que afavorisquen l’estalvi energètic i centrant gran part de la inversió en infraestructures que minoren els costos energètics i afavorisquen l’autoproveïment.

A més de pressupost, durant la sessió, Amparo Navarro ha aprofitat el seu informe de gestió per a fer una repassada de la memòria d’activitats de centres, unitats i serveis de la Universitat.

 

Defensor Universitari

Un altre dels punts del dia en la sessió del claustre ha sigut la lectura de l’informe del defensor universitari a càrrec de Pedro Femenía, corresponent a les activitats i actuacions dutes a terme entre setembre del 2021 i agost del 2022. Femenía ha felicitat la seua predecessora, Cecilia Gómez, “pel seu compromís i excel·lent gestió en el traspàs de competències”. El defensor universitari ha detallat que durant aquest període s’han obert 162 expedients, només 16 d’aquests relatius a queixes. Es tracta, en la major part dels casos, de consultes amb temàtiques de tipus administratiu, avaluació i organització de l’activitat docent i tots han sigut tramitats amb èxit.


237