La Universitat d’Alacant ha captat més de mig milió d’euros en la convocatòria de subvencions per al foment i impuls de la sostenibilitat pesquera i aqüícola de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del Programa Plenamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).
En concret, els projectes de la Universitat d’Alacant que han obtingut el finançament són “GLObal Change Resilience in Aquaculture-2 (GLORiA-2)”, liderat per Kilian Toledo, del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada; “Implantació i explotació de sistemes de visió artificial per a identificació d’espècies i obtenció de dades biomètriques en llotja basat en deep learning (DeepFish2)”, dirigit per Andrés Fuster, del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació; i “Amfípodes com a innovació per al reciclatge de nutrients dins de l’aqüicultura multitròfica. Valorització de producte (AIRAM)”, a càrrec de la investigadora Victoria Fernández, també del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada.
En total, aquests projectes sobre innovació pesquera i aqüícola ascendeixen a un import de més de 576.000 euros: GLORiA-2 de 255.000 euros, DeepFish2 de 150.859,17 euros i AIRAM de 172.000 euros, dels quals la Universitat d’Alacant cofinança el 25%.
GLORiA-2
“GLObal change Resilience in Aquaculture-2” capitalitza els resultats obtinguts en la primera part del projecte GLORiA per a avançar en el coneixement i la gestió de fugides de peixos des d’instal·lacions d’aqüicultura a causa d’esdeveniments climàtics extrems. Les activitats que desenvoluparan durant aquest any inclouen la creació d’un sistema d’identificació de peixos escapats basat en aprenentatge profund (deep learning), que es complementarà amb una selecció de biomarcadors, com també una proposta d’un sistema d’etiquetatge que permeta al consumidor prendre decisions de compra més informada. Amb tot això, es millorarà el model predictiu d’esdeveniments de fugides a través de l’anàlisi de sèries temporals, al costat d’una anàlisi dels efectes socioeconòmics de les fugides en tota la cadena de valor. A més, aprofundirà en el coneixement del paper que juguen les instal·lacions d’aqüicultura dins la Xarxa Natura 2000. Tot el projecte es desenvolupa sota un model de gestió participativa en el qual es busca que tots els actors implicats aporten la seua experiència perquè l’aqüicultura espanyola es dote de més resiliència a l’hora d’afrontar escenaris futurs de canvi climàtic. Hi participen investigadors dels departaments de Ciències del Mar i Biologia Aplicada i d’Agroquímica i Bioquímica.
DeepFish2
L’objectiu general del projecte DeepFish2, partint del prototip de visió artificial per a la identificació i la talla d’espècimens en llotges desenvolupat en una primera fase en el projecte DeepFish, és avançar en les capacitats del sistema i ampliar el nombre d’espècies de peixos objectiu, que cobreix una casuística major en tipologies de llotges. A més, s’hi introduiran aspectes de traçabilitat i s’hi desenvoluparà un mòdul d’anàlisi i explotació de les dades proporcionades en el primer projecte. També es pretén constituir un fòrum per a la col·laboració entre investigadors interessats en el reconeixement i la talla d’espècies mitjançant visió artificial. DeepFish2 compta amb la col·laboració del grup d’investigació Arquitectures Intel·ligents Aplicades del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la UA, l’Institut d’Ecologia Litoral del Campello i les confraries de pescadors del Campello, Alacant i Torrevella.
AIRAM
“Amfípodes com a innovació per al reciclatge de nutrients dins de l’aqüicultura multitròfica. Valorització de producte (AIRAM)” pretén contribuir a augmentar la sostenibilitat del sector de l’aqüicultura en el medi marí mitjançant el cultiu o l’extracció d’amfípodes (crustacis de petita grandària) associats al cultiu principal de peixos a manera de sistema d’aqüicultura multitròfica integrada. Per a fer-ho, s’estudiarà el paper dels amfípodes com a element de bioremediació de l’impacte ambiental de les instal·lacions i l’aplicabilitat en aqüicultura, aquariofília, gastronomia i nutrició humana com a pas previ a la possible comercialització i producció. A més, es preveu transmetre el coneixement generat als principals actors implicats (sector aqüícola, administracions competents i comunitat científica) en reunions bilaterals, congressos i jornades, com també l’elaboració de materials didàctics i divulgatius per a la població general. Participen en el projecte AIRAM personal investigador dels departaments de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, Química Analítica, Nutrició i Bromatologia, i Fisiologia, Genètica i Microbiologia.