Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La UA commemora el Dia Mundial dels Oceans amb una retirada de plom i fem dels fons marins

Alacant. Dimecres, 7 de juny del 2023

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial dels Oceans (8 de juny), el Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) de la Universitat d’Alacant (UA), en col·laboració amb l’Associació Hippocampus, presenta una jornada de neteja de fons i del litoral. En concret, demà dijous 8 de juny, una vintena de voluntaris es reuniran al CIMAR (Torre d’Enmig, s/n. Cap de Santa Pola) des de les 9.30 hores per a llançar-se a l’aigua a la recerca de fem marí i per a la retirada de plom dels fons marins, amb la finalitat de reduir l’impacte ambiental d’aquests residus i afavorir la biodiversitat dels ecosistemes.

Com assenyala la UNESCO, els oceans cobreixen el 70% de la superfície terrestre i el seu paper com a subministradors de recursos i serveis bàsics per al manteniment del benestar de la societat i el d’incomptables espècies està fora de tot dubte. Per això, Nacions Unides va proclamar el període 2021-2030 Decenni de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible. En aquest sentit, la UA, a través de l’estació científica del CIMAR, s’uneix a aquesta iniciativa amb la finalitat de salvar els oceans a través de la ciència i la investigació. «Els oceans són claus per a la regulació del clima, absorbeixen el 90% de l’excés de calor, controlen l’emissió de CO₂ i són un reservori de biodiversitat. Només el Mar Mediterrani alberga un 7% del total d’espècies conegudes malgrat que ocupe menys de l’1% dels oceans», recorda la directora del CIMAR i catedràtica de Zoologia en el Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la UA, Francisca Giménez.

Conveni

Aquesta activitat en el CIMAR és el punt de partida d’un conveni de col·laboració signat recentment entre la Universitat d’Alacant i l’Associació Hippocamous per a participar en el Projecte Plumbum. L’objecte d’aquest conveni és la recollida selectiva d’artefactes de plom trobats en el medi marí, a l’entorn de l’Estació Científica del CIMAR, i ajudar a descontaminar de plom els fons marins.

La jornada comaneçarà a les 9 hores amb la benvinguda de la directora del CIMAR i la presentació del projecte Plumbum i, a partir 9.30 hores, els participants prepararan els equips per a anar fins a la mar i procedir a la recollida de plom i fems marins.

A més, des de demà, el CIMAR actuarà de punt de recollida i albergarà uns contenidors especials per a la recol·lecció d’aquests residus que, posteriorment, l’Associació Hippocamous gestionarà per a la recuperació d’aquest metall amb la finalitat de ser reincorporat novament a la cadena de producció com a exemple d’una economia circular efectiva. Tots els residus depositats pels usuaris seran registrats amb el lloc exacte on han sigut trobats els artefactes de plom i el nombre de peces recuperades, la data, i la profunditat.

CIMAR

El Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR), que depèn del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la Universitat d’Alacant, és fruit d’un conveni entre la UA i l’Ajuntament de Santa Pola. És una estació científica activa, que té com a objectiu principal avançar en el coneixement del medi marí, i també desenvolupar activitats de transferència destinades a conèixer la seua biodiversitat amb la finalitat d’ensenyar com aprofitar els recursos de manera responsable i contribuir a protegir aquest fràgil ecosistema.

 


234