Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La UA presenta més de mig centenar d’activitats per a la Nit de la Investigació – European Researchers’ Night 2022

El divendres 30 de setembre, personal investigador i estudiants duran a terme experiments, tallers, espectacles, conferències, exposicions, rutes i observacions astronòmiques per a acostar la ciència i la tecnologia a tota la societat

Alacant. Dimarts, 20 de setembre de 2022

Amb més de mig centenar d’activitats per a apropar la ciència i la tecnologia a tota la societat, la Universitat d’Alacant (UA) celebra una nova edició de la Nit de la Investigació – European Researchers’ Night 2022. L’esdeveniment, que tindrà lloc el divendres 30 de setembre, comptarà amb experiments, tallers, espectacles, conferències, exposicions, rutes i observacions astronòmiques al campus de la Universitat d’Alacant, estacions científiques i a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, tal com ha presentat avui, en roda de premsa, la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, María Jesús Pastor.

Des del 2018, la UA participa en aquest esdeveniment europeu «conscients de la importància que té acostar la ciència al públic en general, demostrar d’una manera pràctica i lúdica la relació entre recercai vida quotidiana, i desvetlar les vocacions científiques i tecnològiques entre els més joves», ha destacat la vicerectora. En aquest sentit, ha afegit, «volem animar tota la població, sobretot les noves generacions, a aplegar-se a la UA el divendres 30 de setembre per a gaudir de totes les sorpreses que han preparat les nostres investigadores, investigadors i estudiants».

Per a fer possible la Nit de la Investigació – European Researchers’ Night 2022, la UA compta amb més de 600 persones en la seua organització entre personal investigador, alumnat i personal d’administració i serveis. A continuació es detalla la programació completa:

 

Campus UA

De 18 a 22 hores, a la zona de l’hivernacle (entre la Torre de Control i la Mà), gràcies a la col·laboració de tots els centres de la UA, es podrà gaudir de 37 estands amb tallers, experiments i demostracions de totes les àrees del coneixement: art i humanitats, ciències experimentals, ciències de la salut, ciències socials i jurídiques i enginyeria i arquitectura. En un dels estands, amb la participació de la Facultat de Dret de la UA, EURODESK (Regidoria de Joventut-Ajuntament d’Alacant) i Europe Direct – Comunitat Valenciana, es col·locarà un European Corner amb informació sobre la Unió Europea i alguns projectes d’investigació.

A més, en diferents espais al voltant d’aquesta gran fira de la ciència i la tecnologia, els assistents podran visitar les exposicions «Viatge pel sistema solar a escala», al carrer Laboratoris de Ciències; «Geògrafes i ciència», a les porxades de l’aulari II, i «Art amb ciència: el so de les pedres», al costat del rellotge solar de l’Escola Politècnica Superior.

D’altra banda, des de les 18.30 hores, a l’amfiteatre de l’aulari II es duran a terme diversos espectacles i tallers sobre fotografia científica submarina, llançament de coets d’aigua, geometria i bambolles de sabó, així com les últimes missions espacials de la NASA i l’ESA per a desviar asteroides.

Per als que vulguen conèixer el campus de Sant Vicent del Raspeig des d’una altra perspectiva, professorat i estudiants han preparat dues rutes a peu: una sobre geologia i una altra dedicada a espècies vegetals. Les dues activitats començaran a les 18.30 hores: «Geologia per a tots i totes», des de la Facultat de Ciències (fase II), i «Rutes botàniques pel campus de la UA», des de la Torre de Control.

Finalment, a les 22 hores, entre els edificis Torre de Control i Rectorat tindrà lloc l’observació astronòmica amb telescopis «Nit de les estrelles per a endinsar-se en la Lluna, Saturn, Júpiter, nebuloses, galàxies…»

 

Estacions científiques i seus

Fora del campus, la Universitat d’Alacant també ofereix diverses activitats en les seues estacions científiques. A Ibi, de 8 a 15 hores, a l’Estació Biològica Torretes-Jardí Botànic de la UA es duran a terme tallers dedicats al cultiu, extractes i aromes de les plantes i insectes. En el mateix horari, però a l’Estació Científica Font Roja Natura UA, a Alcoi, es podran localitzar, interpretar i identificar petjades i rastres de mamífers forestals a través d’un taller de parament fotogràfic.

Pràcticament sobre la mar, el Centre d’Investigacions Marines UA (CIMAR) de Santa Pola ofereix visites de 10 a 12 i de 16 a 18 hores, per a observar l’arribatge a la platja i descobrir espècies emblemàtiques de l’àmbit mediterrani com la Posidonia oceanica i la Pinna nobilis.

Per part seua, «Ciència a les fosques al MUBIO: l’altra cara de la biodiversitat» és l’exposició que acollirà el Museu de la Biodiversitat UA d’Ibi, de 18 a 20 hores, amb l’objectiu d’acostar el coneixement de la biodiversitat en general i el món dels insectes en particular.

Per a acabar la jornada, l’edifici Sant Ferran de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (C/ Sant Ferran, 40) acollirà la xarrada de divulgació científica «Bosques marinos», des de les 19 hores per a tots els públics.

 

European Researchers’ Night 2022

La European Researchers’ Night – Nit de la Investigació 2022 forma part del projecte «Mediterranean researchers’ night goes to school» (MEDNIGHT GTS), finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon MSCA and Citizens 2022. Hi prenen part una desena d’universitats i entitats representatives de la investigació i la divulgació científica de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia.

Les activitats organitzades en la UA pel Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica compten amb el suport de la Fundació per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UA.


240