Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant i Innovació presenten el Pla de Traçabilitat COVID que garanteix el rastreig dels contactes al campus

La Universidad de Alicante e Innovación presentan el Plan de Trazabilidad COVID que garantiza el rastreo de los contactos en el campus

El projecte l’ha desenvolupat el Servei d’Informàtica de la Universitat d’Alacant amb la col·laboració de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

La solució de traçabilitat dissenyada a la UA és exportable a administracions i grans empreses que necessitin implantar un sistema de rastreig de contactes amb les màximes garanties de privadesa.

La Universitat d’Alacant ha presentat avui els resultats del Pla de Traçabilitat dissenyat com a solució operativa per poder rastrejar els contactes en cas de detectar positius de COVID-19 al campus universitari. Un acte on han intervingut el vicerector de Transformació Digital, Rafael Molina, el director del Servei d’Informàtica, Juan Antonio Gil i la directora general d’Innovació, Sonia Tirado.

El sistema de traçabilitat, dissenyat i implementat pel Servei d’Informàtica i el grup de recerca Smart University, és una solució que permet rastrejar els contactes en cas de positius de COVID-19 al campus. Per possibilitar l’operació, s’han etiquetat tots els espais de la UA amb un codi QR singular i s’ha integrat a l’aplicació mòbil de la UA (AppUA) un sistema de lectura de codis QR que emmagatzema a les bases de dades de personal i alumnes de la universitat la informació dels codis escanejats per cada usuari i la vincula amb el sistema d’informació geogràfica de la Universitat d’Alacant amb les màximes garanties de privadesa. Tot plegat alineat amb l’aposta de la Unió Europea per implementar sistemes de traçabilitat per controlar possibles rebrots.

Gràcies a aquesta solució, el Servei de Prevenció és capaç de rastrejar els contactes que han compartit espai amb els possibles positius detectats entre la comunitat universitària. El sistema de rastreig implica que tant alumnat, professorat com PAS hagin d’escanejar el codi QR cada cop que es trobin en un espai durant un període superior als 15 minuts. Hi ha, a més, un sistema alternatiu de rastreig, tant al mòbil en cas de no funcionar el lector de codis i un formulari web per a aquelles persones que no disposin de dispositiu mòbil.

El vicerector de Transformació Digital, Rafael Molina, ha destacat que “es tracta d´una solució tècnica molt funcional que permet disposar d´un rastreig efectiu per identificar els possibles contactes i que a més pot implementar-se en administracions o grans empreses que requereixin una solució de traçabilitat de contactes”.

Per la seva banda, Sonia Tirado, ha apuntat la “importància de la col·laboració entre la Generalitat i les universitats per al desenvolupament tecnològic i en particular per capacitar els nostres joves en el desenvolupament professional com és el cas d’aquest conveni a través del qual una sèrie de beques han permès a estudiants adquirir habilitats entre les quals destaca la innovació”.

En col·laboració amb la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, la UA ha dissenyat una campanya de difusió i un servei de suport i assistència amb becaris que ha permès als usuaris configurar els dispositius mòbils per tenir accés a l’aplicació de la UA, xarxa wifi institucional i escaneig de codis QR. En total deu becaris de les titulacions oficials de l’àmbit TIC i les Telecomunicacions de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant, que no només han contribuït a la implementació i la difusió del projecte de traçabilitat, sinó que també han rebut formació i un aprenentatge pràctic que han valorat de manera molt positiva.

Amb aquest conveni la Conselleria dInnovació, a través de la Direcció General dInnovació, contribueix al finançament dactivitats orientades a impulsar, entre lalumnat de la Universitat dAlacant, un esperit innovador que enforteixi la relació entre educació superior i innovació, amb la pretensió de col·locar la creativitat i l’esperit innovador com a aspecte complementari del currículum dels estudiants.


240