Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant aborda la situació dels Drets Humans de les persones refugiades

La Universitat d'Alacant aborda la situació dels Drets Humans de les persones refugiades

Les jornades ‘Drets Humans a la deriva’ obrin la ‘Setmana de les persones refugiades’ que organitza la UA juntament amb la Conselleria d’Igualtat, l’Ajuntament d’Alacant i diferents associacions socials.

La Universitat d’Alacant, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, l’Ajuntament d’Alacant i el conjunt d’entitats que treballen amb persones sol·licitants de protecció internacional i refugiades de la província d’Alacant (CEAR, Accem, SIPV, ASTI, HC, CREU ROJA, FISAT, Cepaim, Migrants amb Drets), organitzen la «Setmana de les persones refugiades» amb motiu de la celebració del seu Dia Internacional, el 20 de juny. Es tracta d’un conjunt d’accions formatives, sensibilitzadores i divulgatives al voltant de la necessitat de conèixer i analitzar la realitat social de les persones refugiades.

La jornada «Drets Humans a la deriva» que tindrà lloc aquest dilluns al Paranimf de la Universitat d’Alacant obri un conjunt d’activitats que es duran a terme al llarg de tota la setmana en diferents ubicacions de la ciutat. A les 10 del matí Juan Carlos Lorenzo, coordinador territorial CEAR Canàries, Salva Perelló Marín, de l’ONG Proem-Aid i rescatista expert al Mediterrani protagonitzen la taula redona «Davantera Mediterrani i Sud» que dinamitza Alicia Velasco Pintanell de l’associació Filles de la Caritat Alacant i a les 12 hores el protagonisme és per a la «Infància i refugi» en una taula de debat amb Asha Ismail, fundadora de Save a girl save generation, Yasmina Benchiheub Pérez, directora del centre de Menors Lucentum i Jesús Karabali de la Comunitat Negra i Africana Afrodescendent a Espanya (CNAAE), dinamitzada per Amal Hussein Ismail, del CEAR d’Alacant. Les dues taules es poden seguir en directe en aquest enllaç.

De vesprada i per via telemàtica segueix la jornada amb la taula «L’impacte dels mitjans en qüestió de refugi» en la qual participaran Gonzalo Fanjul, impulsor de la Fundació Por Causa i periodista expert en migració econòmica, Moussa Al Jamaat de Baynana, primera revista digital creada per persones refugiades a Espanya i Pablo Adrián Sainz Rodríguez, periodista especialitzat en Drets Humans. Irene Segura Soler, de Solidaritat Internacional del País Valencià serà l’encarregada de dinamitzar les intervencions.

La Setmana de les Persones Refugiades a Alacant continuarà dimarts amb la dinamització de l’exposició «Punt i seguim. La vida pot més» al Centre Cultural Las Cigarreras a càrrec de Nesrine Khoury, poeta siriana refugiada acompanyada de la pintura de Rebeca Orts.

El dimecres, la Seu d’Alacant del carrer Sant Ferran acollirà una sessió de cinefòrum amb la projecció de curts relacionats amb les persones refugiades i un debat amb els participants. El dia 17 la Fundació Ángel Tomás acollirà la taula redona «Protecció Internacional a la ciutat d’Alacant: Mites, realitat i perspectives de futur».

El divendres 18 el Paranimf de la Universitat d’Alacant serà l’escenari del «Festival d’activisme» que es podrà seguir en línia, en el qual es projectaran curts, es tractarà l’experiència de resistència de dones migrants, hi haurà monòlegs i finalitzarà amb el concert Mobilitz(art): Lidmo i Yaike.

El dissabte, a partir de les 19.30 hores, a Las Cigarreras tindrà lloc el concert «Música i Art #SOM REFUGI». Jam gestionada per l’Associació de Cantautors d’Alacant que comptarà amb cançó d’autors, poesia musicalitzada, i participació del col·lectiu de refugiats de la ciutat d’Alacant.

Finalment el diumenge «Dia Mundial dels Refugiats», la platja del Postiguet acollirà, a les 13 hores una concentració i lectura d’un manifest per part dels representants de les associacions acompanyats d’una batucada.


241