Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant desvela els secrets de la cuina en Alacant Gastronòmica

Entre el 24 i el 27 de setembre la Universitat d’Alacant participarà en la Fira Alacant Gastronòmica a través de la Facultat de Ciències i del Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia GASTERRA. La trobada comptarà amb un ampli programa d’activitats divulgatives que protagonitzaran investigadors i experts de la UA a través de cursos i tallers que serviran per a acostar la investigació científica, relacionada amb la gastronomia, al públic.

 

dav

Els assistents a la fira tindran l’oportunitat de participar en el concurs «Fish-experts», dissenyat pel professor Kilian Toledo, del Departament de Ciències de la Mar i Biologia Marina de la UA, en el qual aprendran a distingir peixos d’una mateixa espècie, però de diferent procedència: salvatge o d’aqüicultura. També coneixeran la tècnica d’«Extracció de gluten d’una massa de pa, esferificació i efecte pH en el color de pigments vegetals», de la mà de les professores Soledad Prats i Águeda Sánchez.

El taller «Preparació de pasta fresca amb microalgues», del professor Basilio José Zafrilla, serà una interessant oportunitat per a conèixer algunes de les moltes propietats que les microalgues poden aportar a la nutrició humana i la manera d’incorporar-les a la dieta.

Durant la Fira Alacant Gastronòmica, el públic també podrà aprendre a conèixer diferents característiques dels aliments amb només identificar la presència de midó i farines, ja que aporten informació sobre la seua qualitat, condiments i excipients alimentosos, gràcies al taller que faran els professors Nicolás Cuenca i Henar Albertos del Grup de Neurobiologia del sistema visual de la UA.

Els drets d’autor en la gastronomia serà una altra de les qüestions que tractarà la Universitat d’Alacant en la programació que ha dissenyat per a la fira. Una qüestió d’actualitat que trobarà respostes a través d’un Kahoot, un joc en el qual els participants tindran l’oportunitat de conèixer les preguntes relacionades sobre aquesta qüestió legal de protecció de les creacions i les tècniques culinàries i també les respostes, d’una forma àgil, amena i divertida.

Finalment el professor col·laborador del grau de Gastronomia i Arts Culinàries de la UA i del màster d’Arrossos i Alta Cuina Mediterrània, el pastisser Raúl Asencio Pastor, impartirà juntament amb el mixòleg Pep Orts el taller «El Panettone i els seus maridatges».

En l’estand de la Universitat d’Alacant estarà també present el Servei de Publicacions de la UA, amb els llibres editats en la col·lecció de gastronomia i la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic, que promocionarà les exposicions que té en exhibició en aquest moment: «Espècies: l’univers del Sabor» que es troba al Museu de la Biodiversitat d’Ibi i «Menjars de la Terra: llegat gastronòmic de González Pomata». L’estand de la UA també comptarà amb una mostra d’alguns ingredients bàsics en la nostra gastronomia, com són les herbes culinàries. El director de l’Estació Biològica Torretes de la UA, el professor Segundo Ríos, serà l’encarregat d’explicar-ne els beneficis, les propietats i els usos.

 


240