Informació de la Universitat d’Alacant:
La Universitat d’Alacant ha posat en marxa un grup de treball institucional d’ajuda a Ucraïna, integrat pels vicerectorats responsables de Relacions Internacionals, Responsabilitat Social, Estudiants i Cultura, amb l’objectiu d’aplegar esforços i preparar un programa d’ajuda global davant la pròxima arribada de refugiats ucraïnesos a Alacant, atés l’estat de guerra que viu el país.
Impulsada pel rectorat, aquesta plataforma posarà en marxa un servei de traducció amb voluntariats lingüístics, ajuda humanitària amb una partida de deu mil euros de cooperació internacional, acompanyament psicològic i projectes d’acolliment de refugiats ucraïnesos que inclouran, una vegada arriben a Alacant, fórmules per a integrar en la UA estudiants, professors i investigadors durant la seua estada a Alacant, participació gratuïta en totes les activitats culturals i accions de voluntariat de tota la comunitat universitària.
Els professors de la UA Juan Miguel Ortega i Natàlia Timoixenko (d’origen ucraïnès) participaran activament en qüestions de traducció per a facilitar l’arribada i l’acolliment dels refugiats ucraïnesos a la nostra província. Tots dos estan posant en marxa un grup integrat per una desena d’alumnes i titulats de traducció ucraïnès-espanyol, del qual també forma part una alumna de Traducció i Interpretació de la UA que és a Polònia i que ajudarà, des d’allí, qualsevol refugiat que necessite allotjament.
L’Oficina de Cooperació Internacional, dependent del Vicerectorat de Relacions Internacionals, posarà deu mil euros a la disposició de la Plataforma Alacantina per Ucraïna (PAU), que està mobilitzant el professor de la UA Manuel Desantes, finançament derivat de la seua partida d’ajuda humanitària. I el vicerectorat de Responsabilitat Social arbitrarà totes les accions de voluntariat que es posaran en marxa una vegada estiguen identificades les necessitats reals dels refugiats que arribaran a Alacant, per a dur a terme una actuació coordinada que no s’encavalque amb la d’altres organitzacions com Creu Roja.
La rectora, Amparo Navarro, ha detallat que «una vegada estiguen identificades les necessitats reals del col·lectiu acollit, s’activarà el grup de voluntariat UA (alumnat, PAS i PDI) i explorarem l’acolliment d’investigadors/acadèmics en els nostres centres i grups d’investigació si tenim persones amb aquest perfil. De la mateixa manera, està previst activar des de la UA un programa d’acompanyament psicològic».
Com a part del procés d’acolliment i integració, la UA també preveu facilitar entrades gratuïtes a totes les seues activitats culturals, dansa, teatre i concerts, i «si hi ha un col·lectiu significatiu de xiquets i xiquetes, es dissenyaran activitats especials per a ells dins del programa Diumenges al MUA».
La Universitat d’Alacant està preparant, en aquests moments, una web vinculada a aquesta plataforma que aplegarà tots els serveis i les accions previstes, per a facilitar l’accés, la difusió i la visibilitat, a la disposició dels acollits.
COMUNICAT DE LA PLATAFORMA ALACANTINA PER UCRAÏNA (PAU)
Benvolguts amics, hi ha moments en la vida en què ja no valen els laments des de la butaca i en els quals cadascun de nosaltres té el deure moral de fer un pas endavant. Aquest és un d’ells. Els habitants d’un país europeu molt estimat, Ucraïna, estan sent directament agredits per un veí molt superior en capacitat armamentística i en recursos. El dret internacional, tan treballosament elaborat i tan fràgil, ha saltat enlaire i la força bruta (the swords) pretén imposar-se, revivint experiències que crèiem superades en el nostre entorn pròxim, al diàleg (the words). Els ciutadans europeus no ens podem quedar de braços plegats. És el moment que cadascun de nosaltres s’arromangue per a actuar i per a mostrar solidaritat davant del drama de milions de persones, sobretot dels més vulnerables, els infants. Limitar-se a mirar no és una opció. És per això que un bon nombre de famílies alacantines hem pres la decisió de crear una plataforma civil que, col·laborant en tot moment amb les autoritats, ajude a preparar com més prompte millor la infraestructura necessària per a acollir, amb caràcter temporal, els refugiats ucraïnesos que arriben a la nostra terra. I per això us demanem que considereu la possibilitat –siga individualment, en família o al voltant d’associacions– d’unir-vos a aquest esforç col·lectiu. A principis de la setmana que ve (28 febrer-6 març 2022) disposarem d’un lloc web on podreu registrar-vos, fer suggeriments i rebre complida informació. De moment, ens podeu escriure a les adreces mdesantes@gmail.com i gdemergelina@gmail.com
Els primers refugiats, fonamentalment mares amb infants, començaran a arribar els pròxims dies. Si bé és impossible, lògicament, predir en aquest moment quina serà la dinàmica, sí que som conscients que serà molt canviant i que el més urgent és crear com més prompte es puga la infraestructura necessària per a proporcionar la millor acollida possible. Els principis de funcionament de la plataforma són els següents:
1) L’objectiu a curt termini de la plataforma és preparar la infraestructura per a l’arribada, l’allotjament i la integració temporal dels refugiats ucraïnesos a la província d’Alacant en plena cooperació amb les autoritats.
2) L’objectiu a mitjà termini és coadjuvar a la millor ubicació possible i l’assentament de persones i famílies en el nostre entorn, atenent totes les seues necessitats tant d’alberg i manutenció com a educatives, socials, etc.
3) L’objectiu a llarg termini és que, quan es donen les condicions per al retorn a la seua pàtria, puguen reprendre la seua vida diària i les seues activitats econòmiques de la millor manera possible. Per això és indispensable que, una vegada satisfetes les prioritats mínimes, els refugiats troben el millor dels entorns per a continuar desenvolupant les seues activitats professionals (per exemple, si es tracta d’empreses emergents) de manera que no les hagen de reiniciar des de zero al seu retorn.
4) A la PAU es poden adherir associacions, institucions públiques i privades, famílies i persones. N’hi ha prou amb manifestar la voluntat i concretar la disponibilitat. La plataforma fomentarà la cooperació amb totes les institucions i associacions que duguen a terme activitats i iniciatives entorn dels objectius de l’associació.
5) La plataforma funcionarà a partir de la setmana que ve a través d’un lloc web senzill, però operatiu, des del qual es proporcionarà i es rebrà informació i des del qual es podran dur a terme totes les inscripcions, registres, etcètera.