Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant i el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana llancen el projecte “34 plats. 34 comarques”

La Universitat d'Alacant i el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana llancen el projecte "34 plats. 34 comarques"

El Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia (Gasterra), la Càtedra Carmencita-UA d’Estudis del Sabor Gastronòmic i el Col·legi Oficial de Dietistes Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) han llançat el projecte 34 plats. 34 comarques. Redescobrint el receptari valencià de les nostres famílies, una iniciativa que vol visibilitzar el llegat gastronòmic de les trenta-quatre comarques valencianes amb plats autòctons, sabors locals i productes de proximitat. Així, seran els i les dietistes nutricionistes els qui recuperaran i actualitzaran receptes tradicionals a través dels testimonis de les dones de les seues famílies encarregades de preservar aquesta herència culinària. «Volem valorar i reconèixer el treball invisible que les dones han exercit durant dècades en la gastronomia i plasmar en un receptari aquests coneixements culinaris, transmesos de generació en generació, per a no perdre receptes tradicionals de la nostra regió i poder recuperar-les de la manera més saludable i nutritiva possible», explica María Tormo, dietista nutricionista i investigadora col·laboradora de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic.

Un mapa de sabors de nord a sud

Des dels Ports fins al Baix Segura passant per l’Alt Vinalopó, la Vall d’Albaida, la Foia de Bunyol o els Serrans, totes les comarques estaran representades culinàriament amb una recepta per a dues persones, que inclourà el nom del plat, els ingredients, la manera d’elaborar-la i el temps, una valoració nutricional, així com recomanacions dietètiques i gastronòmiques. Des del CODiNuCoVa llancen una crida als seus col·legiats, més de nou-cents en tota la Comunitat Valenciana, als qui animen a participar-hi i ser ambaixadors de la seua comarca: «Busquem trenta-quatre dietistes nutricionistes que recuperen aquests plats heretats dels qui millor els coneixen: les mares, les ties, les iaies, les besàvies… Generadores i transmissores dels sabors originals del nostre territori, dones que han preservat una tradició culinària saludable i nutritiva per a tots nosaltres», apunta Rafael Birlanga, vicepresident del CODiNuCoVa. Aquests nutricionistes tindran la missió de presentar receptes actualitzades, saludables i saboroses en què la personalitat, productes i sensibilitat de cadascuna de les comarques estiga representada. «Es tracta, en definitiva, de redescobrir el patrimoni culinari de cadascuna de les trenta-quatre comarques de la Comunitat Valenciana», afegeix.

El tercer objectiu de 34 plats. 34 comarques passa per l’educació alimentària i culinària. Així ho explica Ana Zaragoza, dietista nutricionista i coordinadora acadèmica del Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia (GASTERRA): «A hores d’ara, la societat rep un excés d’informació sobre alimentació i nutrició a través de molts canals, principalment en línia. I, així i tot, els ciutadans no s’alimenten correctament ni fan tries saludables en els menjars. Hem de tornar a aprendre a cuinar, a usar matèries primeres, a realitzar elaboracions nutritives, saboroses i saludables que ens permeten descartar definitivament els ultraprocessats i el menjar ràpid. Amb aquest receptari també busquem això: acostar la cuina a la població i bandejar la idea que per a cuinar cal invertir molt de temps».

El procés de selecció d’autors ja s’està fent i està previst que el receptari estiga publicat a final de 2021.

Sobre la Càtedra Carmencita

La Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic forma part de les càtedres institucionals de la Universitat d’Alacant i va començar l’activitat el novembre de 2017. Compta amb el patrocini de l’empresa Jesús Navarro SA de Novelda, empresa líder en el camp d’espècies, salses i condiments alimentaris (www.carmencita.com). L’objectiu principal de la càtedra és desenvolupar activitats de recerca, divulgació i formació en l’àmbit de la gastronomia, i, en particular, les relacionades amb l’univers del sabor i la riquesa culinària que caracteritza a la cultura alimentària mediterrània.

Sobre Gasterra

El Centre de Gastronomia del Mediterrani, UA-Dénia, GASTERRA, sorgeix com una iniciativa col·laborativa de la Universitat d’Alacant (UA) i es configura com una aliança entre la universitat, la Generalitat Valenciana mitjançant Turisme Comunitat Valenciana, i Dénia, designada per la UNESCO Ciutat Creativa de la Gastronomia a través del seu ajuntament. L’objectiu de GASTERRA és impulsar els estudis i la recerca en el sector de la gastronomia, particularment a la Comunitat Valenciana, fins a situar-lo com un referent de la dieta i la cultura alimentària mediterrània i contribuir així a l’educació en hàbits alimentaris saludables.

Sobre CODiNuCoVa

CODiNuCoVa és el Col·legi Oficial de Dietistes Nutricionistes de la Comunitat Valenciana. Constituït el 2009, és el segon més gran de tot Espanya dedicat a la professió, amb més de nou-cents dietistes nutricionistes col·legiats. Els dietistes nutricionistes són experts en alimentació, professionals de la salut dedicats a àmbits tan diversos com la recerca, la docència, l’atenció clínica, la salut pública, la nutrició comunitària, la seguretat alimentària, la restauració col·lectiva i social o l’educació alimentària, entre d’altres. Des del CODiNuCoVa es treballa per a posar en valor la rellevància de la nutrició a les nostres vides, promoure una correcta salut alimentària entre la societat i integrar l’activitat dels dietistes nutricionistes en l’estructura sanitària i social per a millorar la qualitat de vida i el benestar de tots els ciutadans.


191