Lúltim Consell de Govern del curs en la Universitat dAlacant, que ha tingut lloc aquest dijous, 29 dabril, de forma telemàtica, ha aprovat per unanimitat la proposta dinvestir doctor honoris causa el sociòleg dorigen cubà i nacionalitat nord-americana, Alejandro Portes, en lactualitat professor emèrit de la Universitat de Princeton.
La proposta, que naix dels departaments de Sociologia I i II de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, té en compte lextensa relació de Portes amb la Universitat dAlacant, on ha participat en diferents jornades i activitats al llarg dels anys.
Alejandro Portes destaca per la seua activitat investigadora en els àmbits de les migracions internacionals, la sociologia econòmica, el desenvolupament comparatiu, la urbanització dels països en vies de desenvolupament i la marginalitat social. És integrant de la nova sociologia econòmica, els seus estudis shan convertit en una referència per a guiar i organitzar la investigació empírica de científics socials de tot el món i el 2019 va ser guardonat amb el Premi Princesa dAstúries de Ciències Socials.
Portes va nàixer a Cuba, va estudiar a la Universitat de lHavana, va continuar després en la Pontifícia Universitat Catòlica Argentina Santa María dels Buenos Aires, es va graduar en la universitat nord-americana de Creighton el 1965, va obtenir la nacionalitat nord-americana el 1968 i es va doctorar en Sociologia el 1970 a la Universitat de Wisconsin-Madison. Va ser professor de la Universitat de Texas, Duke University, Johns Hopkins, Miami i Princeton, on va ocupar la càtedra de Sociologia, i on en lactualitat és professor emèrit.
Títols propis
El Consell de Govern també ha donat el vistiplau a dos nous títols propis que la Universitat dAlacant oferirà a partir del curs pròxim. El Programa dEstudis Propis en Càlcul dEstructures i Instal·lacions amb Eines Cype i el títol dexpert en Assistència al Pacient Internacional.
El primer és un nou títol propi organitzat pel Departament dEnginyeria Civil en què intervé, a més, el Departament de Construccions Arquitectòniques. El Programa dEstudis Propis proposat es compon dun títol dexpert en càlcul destructures amb CYPE (20 ECTS), el títol despecialista en instal·lacions amb eines CYPE (30 ECTS) i el màster en càlcul destructures i instal·lacions amb eines CYPE (60 ECTS). Els estudis són duals, amb un 40 % de presencialitat i estableix un nombre mínim dalumnes de 20 i un màxim de 25. Lobjectiu daquest programa destudis propi se centra a ampliar la formació dels professionals de la construcció i edificació amb coneixements avançats en càlcul destructures i dimensionament dinstal·lacions amb les eines CYPE.
El segon és un títol dexpert organitzat per lInstitut Interuniversitari de Llengües Modernes Aplicades, en el qual intervenen, a més, els Departaments de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura, el de Filologia Anglesa, el de Biotecnologia, el de Psicologia de la Salut i el Departament dInfermeria.
El títol dexpert (20 ECTS) és també dual i preveu una presencialitat del 40 % i sofereix a un nombre de deu alumnes. Lobjectiu general del títol propi és proporcionar una formació integral en matèria de mediació interlingüística i assistència al pacient internacional en espanyol i anglès. Els estudis disposen dun conveni amb la clínica IVF Spain.
Presencialitat
Linforme de la rectora al Consell de Govern ha recollit els plans per a linici del curs pròxim. Navarro ha assegurat que la Universitat dAlacant i la resta duniversitats es preparen per a «començar el curs amb la màxima presencialitat possible», encara que ha advertit que la decisió final es prendrà en una reunió que se celebrarà a final dagost entre les universitats i la Conselleria en la qual sanalitzarà la situació de lepidèmia en aquell moment.
En aquest sentit, Navarro, ha reiterat que la seua preocupació ara és «la vacunació de lestudiantat»; per a fer-ho ha tornat a oferir el Servei de Prevenció de la UA. «Si ens envien vacunes, ja ha demostrat la seua eficàcia i professionalitat per a vacunar la comunitat universitària», ha assegurat la rectora, en referència a la vacunació de lalumnat que realitzarà els estudis en universitats estrangeres i que ha rebut la pauta completa de vacunació per part dels professionals que treballen en el Servei de la Universitat dAlacant.
La rectora també ha destacat en la seua intervenció davant del Consell de Govern que shan cobert el 99,3 % de les places oferides per la Universitat dAlacant en la primera fase de matriculació, que sha realitzat «íntegrament de manera telemàtica» i amb agilitat.