L’èxit de les negociacions amb el Consell equilibra el capítol de despeses de personal i dona un marge de maniobra a la política universitària
El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant ha informat favorablement el Projecte de Pressupostos per al 2023, en el qual la institució aposta per mantenir la línia estratègica iniciada l’any passat, els eixos principals de la qual es van centrar en la investigació, l’ocupabilitat estudiantil, la millora de l’eficiència energètica, l’atracció del talent científic, la renovació de la plantilla PDI i l’estabilització d’associats doctors, com també per la transformació digital. Així ho ha explicat el vicerector de Planificació Econòmica i Estratègica, Ángel Sánchez, que ha sigut l’encarregat de defensar el projecte davant del màxim òrgan de govern de la Universitat en l’última reunió de l’any, que ha tingut lloc aquest matí a l’edifici Germán Bernàcer del campus.
Amparo Navarro, per part seua, ha recordat «l’esforç negociador» dut a terme i liderat per la Universitat d’Alacant durant l’actual presidència de torn de la Conferència de Rectores i Rectors de la Comunitat Valenciana, CRUPV, «per a garantir les pujades salarials de les despeses de personal no arreplegades, inicialment, en el projecte de Llei de pressupostos presentat per la Generalitat». La rectora ha insistit que, després de l’èxit de les negociacions i d’aconseguir equilibrar aquest capítol, s’ha fet «un projecte de pressupostos esperançador, però molt judiciós i ben planificat, que ens permetrà mantenir els eixos de la nostra política universitària gràcies a la utilització dels romanents de què disposàvem, que ascendeixen a 2’8 milions d’euros». «No podem perdre la senda de la universitat que som i que volem ser, per això, farem tots els esforços possibles per a seguir endavant amb les polítiques universitàries que ens interessen i ens defineixen com a equip», ha dit la rectora.
Per a l’exercici del pròxim any, la institució acadèmica alacantina comptarà amb un pressupost global de 269 milions d’euros, un 15’1% més, respecte dels 234 milions de 2022. L’increment principal està motivat, d’una banda, per l’augment de les despeses de personal derivades del creixement vegetatiu de les plantilles i, per una altra, de les pujades salarials resultants de l’aplicació normativa estatal i autonòmica. En l’àmbit dels ingressos, el reforç de les polítiques d’investigació propiciades per la Generalitat Valenciana i les taxes d’èxit que s’esperen aconseguir, suposaran un ingrés de 15’8 milions d’euros més que l’any passat destinats a projectes d’investigació i transferència de coneixement.
Ángel Sánchez ha explicat que, en el capítol de despeses, el 64’2% del pressupost, (al voltant de 173 milions d’euros) correspon a despeses de personal, mentre que les despeses corrents (una mica més de 39 milions d’euros) s’emporten el 14’5% del total d’ingressos de la UA. En aquest sentit, el vicerector de Planificació Econòmica ha insistit en el gran esforç que està fent i continuarà fent la institució per a poder afrontar l’actual situació econòmica inflacionista i el desproporcionat cost de les energies, que ha obligat a incrementar en més de 2 milions d’euros les previsions de despesa.
Sánchez, que ha incidit en la dependència financera de la Universitat, els ingressos de la qual per transferències corrents procedeixen en un 98’7% de la Generalitat Valenciana, assegura que la Universitat d’Alacant «segueix bolcada en la negociació del Pla Pluriennal de Finançament en la qual estem reclamant una millora de l’equitat del sistema, com també l’articulació d’un pla de finançament d’infraestructures complementari al pla proposat per la Generalitat Valenciana».
Amb l’informe favorable del Consell de Govern, el Projecte de Pressupostos passarà l’examen definitiu el pròxim dilluns, davant del ple del Consell Social a qui correspon l’aprovació d’aquest. La cita tindrà lloc en l’edifici del carrer Sant Ferran, a la Seu Universitària de la Ciutat d’Alacant a les 12 hores.