Del 20 al 24 de setembre, en el marc del projecte europeo MEDNIGHT, ofereix visites guiades, jocs, xarrades i demostracions científiques, entre moltes altres activitats
El 24, dia oficial de l’European Researchers’ Night, accions presencials i virtuals dirigides a públic infantil, juvenil i adult en diversos escenaris de la província d’Alacant
Alacant. Dijous, 9 de setembre del 2021
La Nit Mediterrània de les Investigadores torna a la Universitat d’Alacant (UA). La vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA María Jesús Pastor ha presentat l’activitat i la programació en la roda de premsa que ha tingut lloc avui al campus de Sant Vicent del Raspeig.
El divendres 24 de setembre tindrà lloc, per segona ocasió, MEDNIGHT, acció conjunta amb la Ciència com a bandera comuna i en la qual participen Universitats i centres d’investigació de Grècia, Xipre, la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia. MEDNIGHT se celebra en el marc de la Nit Europea de la Investigació (European Researchers’ Night), un projecte de divulgació científica promogut i finançat per la Comissió Europea com una part de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101036107) del programa Horitzó 2020.
Enguany, a les activitats presencials, limitades i amb aforaments màxims per la pandèmia de COVID-19, s’hi uneix un ampli programa virtual. Per a això, professorat, investigadores i investigadors de la UA han dissenyat més de 40 activitats que es duran a terme des del dilluns 20 i fins al 24 de setembre en diferents modalitats i formats, com també en diferents escenaris de la institució i d’altres. En les activitats participarà personal investigador de tots els centres i àrees de la UA.
Programació virtual
Una completa programació especialment dirigida a centres de Secundària formada per més d’una vintena de vídeos que s’emetran des del dilluns 20 i fins al divendres 24 de setembre en horari de matí, a partir de les 9.00 hores, a través del canal YouTube de la UA, i que inclourà accions com experiments i demostracions científiques, xarrades, píndoles informatives, tallers i un llarg etcètera. Després de l’emissió, tot el material estarà disponible en el canal de YouTube de la UA a la disposició de tota la població.
Des del dia 20 i fins al 24, per a tots els públics i en horari de vesprada, s’oferiran els jocs virtuals de lliure accés: «Mathland. El rescat del talismà icosaèdric (escape room matemàtic)» i «Veig, veig». A més, els concursos en línia amb inscripció prèvia «Artropomón. Supervivència, et trie!!!», que tindrà lloc el dimarts 21 a les 17 hores; «Fish-experts: el concurs per a aprendre sobre la procedència del peix», del dimecres 22 a partir de les 17 hores; i «Descobreix els espermatozoides participant en l’escape room del nostre laboratori», concurs previst per al dijous 23 de setembre a les 18 hores, indicats tots ells per a joves majors de 14 anys.
Activitats Nit Europea de la Investigació
Per al 24 de setembre del 2021, dia oficial de l’European Researchers’ Night, la UA oferirà diferents accions presencials i virtuals dirigides a públic infantil, juvenil i adult en diversos escenaris de la província d’Alacant.
La primera de les accions és el webinar «Divulgació digital i tradicional per a la defensa del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana: nous formats i tècniques dels quals tu pots participar» trobada amb divulgadors, youtubers i professionals de patrimoni cultural per a parlar sobre la necessitat de divulgar el patrimoni de la Comunitat Valenciana, que començarà a les 11 hores; l’escape room Robótico, en línia i per a edats de 9 a 14 anys, des de les 17 hores; i la presentació de tallers astronòmics de la lluna mediterrània a les 18.30 hores, retransmesa en directe des del campus de la UA.
Fora del campus universitari de Sant Vicent del Raspeig tindrà lloc, en horari de matí, la jornada de portes obertes en el Centre d’Investigació la Marina de Santa Pola (CIMAR), presencial amb inscripció prèvia; i una visita guiada pel Jardí Botànic de l’Estació Biològica dels Torretes, a Ibi, «Coneix l’evolució i les utilitats de les plantes al Jardí Botànic de Torretes» per a alumnat d’ensenyament secundari d’Ibi. A la vesprada, la Ruta Geològica per Alacant, en col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant també en format presencial amb inscripció prèvia.
A més, a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, tindran lloc las conferencies «Sociólogas Valencianas», amb aforament limitat a la capacitat de la sala i retransmès en directe per videostreaming a les 18 hores; i «Cuineres del territori: diàleg sobre el paper de les dones en la configuració del patrimoni culinari i gastronòmic» a les 19.30 hores.
Fora dels espais de la UA, a la Biblioteca dels Llibres Feliços, situada al Col·legi Notarial de València – Seu d’Alacant del carrer Bailèn, es durà a terme el taller «Qui no dubta no pensa» presencial amb inscripció prèvia des de les 18 hores per a estudiants de 12 a 16 anys. Finalment, a partir de les 20 hores, investigadors de la UA duran a terme la observació astronòmica remota des de Busot «A la caça d’asteroides».
Totes les activitats estan dirigides a estudiants de Secundària, universitaris i població general i tenen com a finalitat el foment de les vocacions científiques.
Es tracta «d’una aposta per a acostar la ciència a la societat, especialment a públic infantil i juvenil, amb l’objectiu de fomentar vocacions científiques i tecnològiques», detalla la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, María Jesús Pastor.
Són activitats d’un interès especial tant per a futurs universitaris com per a professorat, ja que es posaran a la disposició de col·legis i instituts per a ser treballats a l’aula tant abans, com durant i després del 24 de setembre del 2021, data oficial de la Nit Europea de la Investigació. «És admirable l’esforç i l’obstinació que cada any el nostre personal docent i investigador, alumnat i personal d’administració i serveis duen a terme per a mostrar a tota la societat part del treball que fan dia a dia a les aules, despatxos i laboratoris», afig la vicerectora.
Les activitats presencials estaran subjectes a inscripció prèvia i es faran en grups reduïts ateses les mesures sanitàries marcades per al pròxim 24 de setembre del 2021.
Nit Europea de la Investigació en femení
La Nit Mediterrània de les Investigadores, MEDNIGHT 2021 és un projecte concebut a l’empara de l’European Researchers’ Night. L’objectiu és mostrar a la ciutadania la rellevància de la Ciència i la Investigació que es desenvolupa als països del Mediterrani –posant l’accent en el paper de la dona en aquest àmbit– i que vol fer front als problemes compartits per la societat mediterrània.
El projecte MEDNIGHT reuneix un consorci de 13 institucions: Universitat d’Alacant (UA); Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); Universitat Jaume I (UJI); Universitat de València (UV); Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA); Agència Estatal Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Universitat de Múrcia (UMU); Fundació Museu Didàctic i Interactiu de Ciències del Baix Segura de la Comunitat Valenciana (MUDIC); Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT); Fundació SÈNECA –Agencia de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia; SciCo Greece; SciCo Cyprus, i l’empresa El Caleidoscopio, coordinadora del projecte.
Les activitats organitzades des de la UA en el marc de MEDNIGHT 2021 compten, a més, amb el suport de la Fundació per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UA.
Antecedents
Des del 2018, la UA participa en les accions relacionades amb l’European Researchers’ Night a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i). Aquest projecte, dependent del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i la Unitat de Comunicació, compta amb l’aval de la Fundació Espanyola de la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
En edicions anteriors, en format presencial, l’esdeveniment va aconseguir un èxit de participació, i va comptar amb la presència aproximada de 5.000 persones de totes les edats. En una enquesta aleatòria feta a les persones assistents a l’esdeveniment l’any 2019, la valoració general que es va fer d’aquesta acció va ser d’un 9,05 sobre 10. En l’edició del 2020, també celebrada en format virtual a causa de la COVID-19, s’hi van superar les 10.000 visualitzacions.