Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Mil participants i quinze anys avalen l’aposta per la innovació educativa en la inauguració de XARXES-INNOVAESTIC 2017 en la Universitat d’Alacant

Mil participants i quinze anys avalen l'aposta per la innovació educativa en la inauguració de XARXES-INNOVAESTIC 2017 en la Universitat d'Alacant

lacant. 1 de juny de 2017

“Per a debatre i reflexionar sobre els nous mètodes d’ensenyament”, ha assenyalat Rosabel Roig Vila, directora de l’Institut de Ciències de l’Educació (HISSE), es troben en la Universitat d’Alacant, des d’avui dijous dia 1 quasi 1.000 experts procedents de més de mig centenar d’universitats espanyoles i estrangeres.

Roig Vila, que ha destacat la labor empresa pels seus predecessors al capdavant de l’HISSE, la professora María Ángeles Martínez Ruiz, que va crear les jornades fa quinze anys, i Salvador Grau, que les va seguir impulsant; l’embranzida donada per l’anterior vicerectora d’Estudis, Formació i Qualitat de la UA. Sense tots ells i l’enorme treball desenvolupat per un elevat nombre de persones des de multitud de departaments i oficines de la institució i fora d’ella, amb la col·laboració del CEFIRE d’Alacant, i la coordinació de les professores Asunción Lledó i Josefa Blasco, des de l’HISSE, “no haguera sigut possible”, ha reconegut. Dedicava aquestes paraules en l’acte inaugural de Xarxes-Inovaestic 2017, la trobada que aglutina, de forma conjunta, les XV Jornades de Xarxes de Recerca en Docència Universitària (XARXES 2017) i l’I Workshop Internacional d’Innovació en Ensenyament Superior i TIC (INNOVAESTIC 2017). Sota el lema “Dissenyant el futur a partir de la innovació educativa en la universitat” s’està desenvolupant en la Facultat d’Educació de la UA els dies 1 i 2 de juny de 2017.

Presidia la inauguració el vicerector de Qualitat i Innovació Educativa de la UA, Francisco José Torres Alfosea. Torres Alfosea ha volgut mostrar la importància que ha adquirit la trobada Xarxes-Inovaestic 2017 per a treballar en els processos d’ensenyament-aprenentatge, sobre els quals “des de 2002 en la UA es van adonar que calia treballar” amb un símil. El vicerector ha comparat què succeiria si arribara ací ara una persona de 1917; han canviat els codis de conducta, la circulació, el tràfic… les pautes de comportament humà, “però les aules es mantenen pràcticament igual”. “L’estructura de la docència segueix sent la mateixa, guixos, cadires… Hem anat canviant, però no les maneres d’ensenyament”. En la UA es va començar treballant en l’Espai Europeu d’Educació Superior. Torres Alfosea ha qualificat d’èxit “insòlit” aquesta iniciativa acadèmica “pel suport de la comunitat universitària i personal docent no universitari, per l’estructura organitzativa i pel suport de la institució universitària”.

José María Esteve Faubel, degà de la Facultat d’Educació de la UA, acompanyava a tots dos en la inauguració i agraïa el fet d’escollir la Facultat per a albergar-les enguany. Esteve Faubel reconeixia que aquestes jornades són reflex de la implicació dels òrgans rectors de la UA en tot el referit tant a recerca rigorosa com a innovació, que implica una millora de la relació entre docent i discente.

Xarxes-Innovaestic 2017 naix en el si del Programa Institucional Innovació, Recerca, Internacionalització i Col·laboració en Educació (I3CE) 2016-2020 de l’Institut de Ciències de l’Educació-HISSE de la UA. Pretén ser un punt de trobada per a l’intercanvi, debat i reflexió de recerques, innovacions i experiències educatives entre docents i professionals vinculats a l’àmbit de l’Ensenyament Superior amb la finalitat de millorar la qualitat educativa.

Les jornades es retrasmiten per videostreaming.

Fotografies: Vicente Pascual. Taller d’Imatge (FGUA)


239