Engloba les XIX Jornades de Xarxes dInvestigació en Docència Universitària (XARXES 2021) i el IV Workshop Internacional dInnovació en Ensenyament Superior i TIC.
Del 10 al 16 de juny 1.269 comunicacions, 1.734 autories, 268 comunicacions i 97 pòsters es veuran en les Jornades.
Fent una «picada dullet a la anhelada normalitat», com comenta la directora de lInstitut de Ciències de la Educació (ICE) de la Universitat dAlacant, Rosana Satorre Cuerda, comença de manera presencial demà dijous 10 de juny XARXES-INNOVAESTIC 2021, que engloba les XIX Jornades de Xarxes dInvestigació en Docència Universitària (XARXES 2021) i el IV Workshop Internacional dInnovació en Ensenyament Superior i TIC (INNOVAESTIC 2021). Des de demà dijous 10 i fins al 16 de juny del 2021 es desenvoluparà en la doble modalitat, que alternarà el format presencial i en línia, sota el lema «Nous reptes educatius en lensenyament superior front al desafiament COVID-19», a les 10.00 hores i des de la sala dactes de la Facultat dEducació tindrà lloc la inauguració oficial de XARXES-INNOVAESTIC 2021, que comptarà amb lassistència de la rectora Amparo Navarro Faure; Rafael Molina Carmona, vicerector de Transformació Digital de la UA; i la directora de lICE, Rosana Satorre. Amb una capacitat limitada i emès alhora en streaming . Continuarà Juan Manuel Trujillo, de la Universitat de Granada, qui impartirà per a un públic presencial format per un màxim de seixanta persones, la conferència inaugural «HiperacTICvos en época COVID-19». Lactivitat també serà emesa en streaming.
Enguany puja el nombre de persones inscrites, amb 1.269 davant de les 1.234 del passat any 2020. A més, les xifres destaquen les 1.734 autories, 62 universitats nacionals i 34 universitats internacionals participants amb 268 comunicacions 97 pòsters.
Amb una tradició de dinou edicions, les anteriorment anomenades Jornades de Xarxes manifesten una acreditada vocació per satisfer les necessitats que els incessants reptes de lEducació Superior plantegen. XARXES-INNOVAESTIC 2021 està organitzada pel Vicerectorat de Transformació Digital. El seu objectiu és donar a conèixer la innovació, la investigació i les col·laboracions en educació a nivell internacional i, des de lany 2016 és una cita obligada per a docents universitaris i professionals vinculats a lEnsenyament Superior, on compartir experiències, debatre i intercanviar punts de vista, amb lobjectiu de millorar la qualitat educativa.
El format «híbrid» denguany en les Jornades alternarà la presencialitat de les conferències inaugural i de clausura, les ponències plenàries, la inauguració i clausura, amb les comunicacions i pòsters que es penjaran i estaran disponibles, a partir de demà, en la plataforma en línia MOODLE i en format bilingüe. A més, es desenvoluparan tallers en hora síncrona que, malgrat ser en línia, permetrà la realització daquests a un mateix temps per tots els participants. Al final de cada sessió plenària serà possible obrir un torn de preguntes.
Faraón Llorens Largo, investigador de la UA, impartirà la ponència de clausura «El profesor en los tiempos del COVID», el dimecres 16 de juny a les 12.00 hores. La clausura de les Jornades, a les 13.30 hores, comptarà amb Rafael Molina Carmona, vicerector de Transformació Digital; José María Esteve Faubel, degà de la Facultat dEducació; i Rosana Satorre Cuerda, directora de lICE. Les dues activitats seran en format presencial a la sala dactes de la Facultat dEducació i en línia, a través de lstreaming.
Nou línies temàtiques distribuiran les comunicacions. Són «Resultats dinvestigació sobre la docència en leducació superior abans i durant la COVID-19»; «Accions educatives per a adaptar lensenyament-aprenentatge a la no presencialitat en la COVID-19»; «Accions educatives innovadores en lEducació Superior»; «Accions de millora derivades de lavaluació i dels indicadors de la qualitat docent en lEducació Superior»; «Innovació docent al voltant dels processos densenyament-aprenentatge inclusius»; «Accions de suport, orientació i reforç a lalumnat per a la millora de la formació i dels resultats en lEducació Superior»; «Metodologies innovadores basades en lús de les tecnologies (TIC o TAC) en lEducació Superior»; «Investigació i innovació en ensenyament no universitari per a bastir ponts amb lEducació Superior»; i «Investigacions novelles sobre docència universitària (TFG, TFM i tesis doctorals)».