José E. Capilla, rector de la UPV, ha visitat en la zona importants empreses tecnològiques, biofarmacéuticas, del sector de l’hàbitat i de l’alimentació
La UPV es reuneix a Alcoi amb l’empresariat i l’Ajuntament per a conèixer de primera mà les necessitats del teixit industrial de la zona
El Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha acollit una reunió amb responsables d’empreses de les comarques de la Foia de Castalla, Vall d’Albaida, L’Alacantí, L’Alcoià i El Comtat, en la qual també ha estat present l’Ajuntament d’Alcoi.
La jornada de treball també ha servit perquè el nou rector de la UPV, José E. Capilla, conega de primera mà el potencial del teixit industrial i empresarial de l’entorn d’Alcoi.
Durant la reunió, en la qual han assistit més de 20 empreses, Pau Bernabeu ha indicat que “és el moment d’asseure’ns tots junts a pensar com volem que siga el nostre campus en els pròxims 50 anys. Tenim clar que no podem separar la docència universitària dels interessos formatius de les empreses en clau comarcal”. El director ha posat a la disposició de l’empresariat els importants grups d’investigació i les seues capacitats aplicables perfectament a les empreses de l’entorn.
Bernabeu indica que “hem de ser capaços de donar resposta al nostre alumnat i al professorat, però també a l’entorn empresarial”. El director sosté que “el nostre aval competitiu es demostra amb xifres: hem tingut la nota de tall més alta dels últims anys i una important llista d’espera. Significa que l’alumnat vol estudiar a Alcoi i oferim una formació capacitada, la qual cosa es tradueix en titulats amb major especialització”. El màxim representant del campus també ha instat l’ajuntament i al rector, José E. Capilla, a posar en marxa el projecte de la Ciutat Politècnica de la Innovació a Alcoi.
Les empreses, entitats i associacions que han assistit a la trobada han sigut Multiscan Technologies, Korott, R. Belda Llorens, Tutto Piccolo, Nirvel, Erum, Cambra de Comerç, Ubesol, Aceitunas L’Espanyola, IBIAE, Acteco, Hilaturas Miel SA, Aceitunas El Serpis, Actiu, Unión Alcoyana Seguros, Germaine de Capuccini, Adsalsa, Caixa Ontinyent, Bornay, Flinsa, AuresTic, Foradia i FEDAC.
Visita a empreses
L’equip rectoral de la UPV, acompanyat per part de l’equip directiu del Campus d’Alcoi, han mantingut reunions en diferents empreses de la zona d’influència del campus alcoià.
El nou equip directiu s’ha fixat com a prioritat mantenir un contacte directe amb les empreses de manera bidireccional. En aquesta ocasió, han visitat les empreses Multiscan Technologies, Actiu, Korott i Aceitunas El Serpis.
Signatura de la ‘Càtedra Indústria Digital’
La UPV i l’Ajuntament d’Alcoi han signat la Càtedra Indústria Digital al campus alcoià, en la qual el consistori es compromet a aportar 30.000 euros.
El rector de la UPV, José E. Capilla, està “convençut” que “el Campus d’Alcoi és el millor aliat del territori”. Ha anunciat que establiran sinergies “al costat d’actors públics i privats” de l’entorn.
Pau Bernabeu, director del Campus d’Alcoi de la UPV, indica que “l’ajuntament ha volgut que, amb aquesta càtedra, el Campus lidere al costat del consistori tots els reptes de transformació tant de les empreses com de la societat en el seu conjunt”.
Per part seua, Antonio Francés, alcalde d’Alcoi, ha detallat que durant la jornada havien parlat amb la UPV de “projectes de futur com aquesta càtedra, que serà la tercera que tenim amb aquest Campus, la de Ciutat del Coneixement, la Càtedra Smart city i ara aquesta d’indústria digital, conscients de l’importantíssim repte que té el nostre teixit empresarial i especialment l’industrial com a ciutat i comarca industrial que som per a poder guanyar en competitivitat, per a poder fer front a aqueixa millora competitiva per la qual hem d’apostar amb la nostra indústria”.
Les càtedres d’empresa són la forma més adequada de formalitzar una col·laboració qualificada, àmplia i duradora entre la Universitat i les empreses per a potenciar les relacions de la Universitat amb l’entorn.
Aquesta càtedra naix, entre altres aspectes, per a col·laborar en màsters i altres activitats, beques de col·laboració, premis a projectes fi de carrera, treballs i concursos d’idees, fomentar pràctiques en empresa, visites a empreses, promoció d’esdeveniments científics, tècnics i artístics, estudis de temes ambientals i de sostenibilitat, etc.
Un altre dels objectius és conscienciar de les necessitats de digitalitzar les empreses, sobretot, fomentar la digitalització de l’administració, pimes i promoure les competències digitals dels ciutadans. La càtedra també té com a objectiu formar als estudiants del Campus d’Alcoi de la UPV en màrqueting digital o ciberseguretat.
La Càtedra d’Indústria Digital ajudarà a impulsar la creació de sinergies entre el Campus d’Alcoi, l’Ajuntament d’Alcoi i les empreses tractores de base tecnològica per a potenciar la seu de Districte Digital del futur parc tecnològic de Rodes.