A Xixona, han editat i publicat un interessant llibre de fotografies amb el títol “Mirades naturals de Xixona”, sobre les diferents espècies d’ocells que podem trobar al seu terme municipal. Per aquest motiu, el nostre reporter Víctor s’ha desplaçat fins a Xixona per a parlar amb Miguel Francisco Moya Llorente, autor d’aquesta interessant publicació fotogràfica perquè ens compte més detalls.
Referent a l’autor del llibre, és el fotògraf Miguel Francisco Moya Llorente, natural de la localitat murciana de Calasparra, que va arribar a Xixona fa més de tres dècades per a treballar en la localitat. És membre de l’Associació Espanyola de Fotògrafs de la Naturalesa (*Aefona) i ha participat amb les seues fotografies en dos llibres: “Serra de Mariola, naturalesa en imatges” i “Atles de les Aus de la ZEPA Serres de Mariola i Carrascal de la Font Roja”. A més de les fotos, inclou comentaris sobre els diferentes ocells o aus que il.lustren aquesta publicació gràfica .
L’Ajuntament de Xixona està regalant als seus veïns un llibre on es recopilen més de 60 espècies d’aus que habiten en el seu vast terme municipal. S’han editat 2.000 exemplars de l’obra realitzada pel fotògraf Miguel Francisco Moya. Es tracta del regal que amb motiu de Nadal el Consistori obsequia tots els anys als empadronats en la localitat des de 2009, en aquesta ocasió sobre les aus de Xixona. Aquest llibre de fotografies conté les imatges de més de 60 espècies d’aus que són presents en el terme municipal, el cinqué de més extensió de la província d’Alacant.
D’aquesta publicació s’han editat 2.000 exemplars, el pròleg és de Jorge Olcina, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant, i de Vicent Ferri, biòleg i director tècnic de la Fundació Victoria Laporta Carbonell.
L’Ajuntament va presentar l’obra just abans de les nadal en un acte en el Teatret de Xixona, amb presència de l’autor, i va començar ja allí el repartiment d’exemplars, que continua en l’edifici principal del Consistori i en l’Oficina de Turisme, mostrant la targeta que hauran rebut en els seus domicilis. Sens dubte, aquest llibre de fotografies és un tresor per a conéixer les diferents aus que es poden trobar en el terme municipal del “lloc més dolç del món”.
Cal destacar que, aquesta publicació fotogràfica s’afig a altres impulsades per l’Ajuntament en anys anteriors, des de 2009, i que fan una destacada bibliografia de la riquesa històrica, natural i cultural local.Les anteriors van ser “Història del futbol a Xixona”, de Luis Cerdán; “Xixona íntima”, de Josep de Sílim; “Xixona entre dos èpoques. El nomenclátor de la ciutat de Xixona de 1887”, de José Bernabé i Marisa Francés; “Les muntanyes de Xixona” de Josep Miquel Arques; “La geografia física de Xixona en 40 preguntes”, de Dimas Pla, Iván Mira, Alexis Sirvent i Jaume Miquel; “L’arxiu històric municipal de Xixona”, de José Bernabé Ruiz; o “Els altres habitants de Xixona”, d’Enric Serra.
A poc a poc va engreixant-se així aquesta col·lecció; en la qual els xixonencs poden ampliar les seues biblioteques i col·leccions bibliogràfiques particular, i anar recopilant la història, curiositats i anècdotes, costums i tradicions, esport, patrimoni, naturalesa, etc. Per a conéixer diferents aspectes i àmbits coneguts i desconeguts de la població, ampliant-se així les cròniques documentals i gràfiques del municipi de Xixona.