Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Agost Agres Aigües Alcoi Alcoleja Alfafara Alqueria d'Asnar, l' Balones Benasau Beniarrés Benifallim Benilloba Benillup Benimarfull Benimassot Busot Cocentaina Facheca Famorca Gaianes Gorga Ibi Lorxa Millena Muro d´Alcoi Mutxamel Penàguila Planes Quatretondeta Sant Joan Sant Vicent del Raspeig Tibi Torre de les Maçanes Xixona

El Consorci Terra posa en marxa el projecte de compostatge a instituts de Secundària

El projecte, que s’implantarà a 19 centres de les comarques del Comtat, l’Alacantí i l’Alcoià, ja s’ha iniciat amb reunions informatives als directors i responsables educatius

Els IES reben tot el material necessari per a la realització del compost com a cubs airejats, compostadores i material didàctic

 

Alacant, 10 de setembre de 2021. El programa de compostatge a centres educatius de l’ESO desenvolupat pel Consorci Terra, finançat parcialment per la convocatòria d’ajuts residus 2019 del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ja s’ha posat en marxa .

Aquest projecte s’implantarà a un total de 19 centres pertanyents a l’àrea de gestió del consorci al llarg del curs 2021/2022. Els centres que han confirmat la seva participació són l’IES Serra Mariola (Mur d’Alcoi), l’IES Andreu Sempere (Alcoi), l’IES Pare Vitòria (Alcoi), secció de l’IES Pare Arqués (Benilloba), IES Pare Arqués (Cocentaina), IES Luis García Berlanga (Sant Joan d’Alacant), IES Gaia (Sant Vicent del Raspeig), IES Sant Vicent (Sant Vicent del Raspeig), IES de Xixona (Xixona) i l’IES Mutxamel (Mutxamel).

Els centres disposaran de tot el material necessari per, a través dels residus orgànics, realitzar les tasques i produir compost casolà com, per exemple: compostadores, cubs airejats, termòmetres, etc. així com material didàctic amb informació, formació en el procés i el projecte per a professors i alumnes.

Dentre tots els materials, el més important és el compostador, ja que és aquí on les restes orgàniques introduïdes es transformen en compost. Per això, cada centre disposarà d’un compostador dinàmic de 400 litres amb una capacitat aproximada de 2.700 kg de residus a l’any. Amb aquesta capacitat els centres podran produir aproximadament 1.000 kg de compost a l’any que podran utilitzar com a adob als jardins o l’hort escolar.

Aquest projecte ha començat amb les reunions informatives adreçades als responsables que el centre ha determinat perquè guiïn els alumnes al llarg de tot el desenvolupament. Posteriorment, els educadors ambientals realitzaran la formació a professors i alumnes perquè tots siguin coneixedors del projecte i del procés i així hi puguin participar.

Durant el desenvolupament del projecte, els centres educatius disposaran d’un seguiment i assessorament continu a través de contacte telefònic, correu electrònic i la pàgina web del programa per resoldre dubtes, comunicar incidències o traslladar comentaris o bones pràctiques. A més, a la pàgina web es pot trobar tota la informació del projecte, notícies i material per poder-ho dur a terme.

El desenvolupament del procés de compostatge a centres educatius és un exemple de conscienciació i un pilar important per assolir el model d’economia circular.

El Consorci Terra està format per municipis de les comarques del Comtat i part de l’Alcoià i l’Alacantí: Agres, Alcoleja, Alcosser de Planes, Alfafara, Almudaina, l’Alqueria d’Asnar, Pilotes, Benasau, Beniarrés, Benilloba , Benillup, Benimarfull, Benimassot, Cocentaina, Facheca, Famorca, Gaianes, Gorga, Millena, Mur d’Alcoi, l’Orxa, Planes, Quatretondeta i Tollos, al costat d’Alcoi, Benifallim, Ibi, Penàguila, Tibi, Agost, Aigües Busot, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Torremanzanas i Xixona. Amb aquestes 37 entitats locals, són membres del Consorci Terra, la Generalitat Valenciana i la Diputació Provincial d’Alacant.

 


235