Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Xixona

Els xixonencs trien el disseny de la futura placeta de l’església

 

El nou espai urbà alliberarà d’edificis el pòrtic principal de l’església i comptarà amb rampes i un ascensor per a millorar l’accessibilitat en la zona.

L’Ajuntament de Xixona ha dut a terme una jornada oberta de caràcter participatiu amb l’objectiu de donar a conéixer les propostes de disseny de la futura placeta de l’església i recollir les opinions dels xixonencs, que han tingut l’oportunitat d’elegir amb els seus vots l’opció que es portarà finalment a terme.

La regidora d’Urbanisme, María Teresa Carbonell, recorda que en els últims anys «l’Ajuntament ha estat treballant per adquirir els habitatges situats davant de la porta de l’església, que estaven en mal estat, amb l’objectiu de crear un nou espai urbà que pose en valor la imatge d’un edifici Bé de Rellevància Local, com és l’església, i que facilite l’accessibilitat del nucli antic».

 

 

En la reunió, que ha tingut lloc en el Teatret, els tècnics de l’estudi d’arquitectura Crystalzoo han explicat detalladament les quatre propostes que han elaborat per a la urbanització d’aquest espai, que tindrà una superfície de 510 m². Després de les explicacions tècniques, els assistents han pogut resoldre els seus dubtes i decidir a partir de quina opció es desenvoluparà l’avantprojecte.

«Totes les propostes incloïen la construcció de rampes per a fer accessible l’enorme desnivell existent entre el carrer de l’Abadia i el carrer de la Vila, que actualment només es pot salvar amb escales, però a més volem col·locar un ascensor per a facilitar encara més la connexió del nucli antic amb el centre», assegura Carbonell.

Després de conéixer l’opció preferida per la ciutadania, l’Ajuntament ha de culminar l’adquisició dels habitatges i fer el canvi de planejament urbanístic, per a convertir en dotacional l’actual sòl residencial i així poder donar-li el nou ús.

La placeta de l’església és una de les denominades «àrees d’oportunitat», zones urbanes susceptibles d’una reformulació que ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en el seu entorn i que, fins i tot, puguen atraure nous habitants. Aquest és també el cas del Cantó de Colometa, l’Hort de Joanet, o els carrers del nucli antic que desemboquen en el betlemet.

L’aprofitament d’aquestes zones per a millorar l’accessibilitat és una cosa que l’Ajuntament contempla en el Pla de Regeneració del Centre històric de Xixona, aprovat en ple en 2018 i que recull més de 30 actuacions amb una inversió prevista de 7 milions d’euros. El Pla es va elaborar després de dur a terme el procés participatiu “Dissenyem el nucli antic”.


239