Vam gaudir dels actes de la Nit del Soparet a Xixona, com a preludi de les Festes de Moros i Cristians xixonenques.
Ahir divendres 18 d’agost, ens vam desplaçar de nou al lloc més dolç del món, Xixona, el bressol del terró, per a continuar amb els nostres reportatges especials de festes xixonenques. I així, viure i conéixer l’ambient fester de la Nit del Soparet; antesala dels dies grans de les Festes de Moros i Cristians de Xixona (del 19 al 21 d’agost), dedicades a Sant Sebastià i Sant Bartomeu, patrons de la ciutat.
A les 17:30 h vam estar presents en la igualada final del Campionat de Cotos entre les filades de Cavallers del Cid i Moros Verds, la qual es va disputar a la vorera de l’av. Constitució-La Plaça. Els campions de Cotos de les Festes 2023 van ser la Filà Moros Verds.
Seguidament, a les 18.00 h vam gaudir de l’Encontre de Bandes al local dels músics (situat carrer Mallorca) i, a continuació, es va realitzar la desfilada de bandes des de la Kàbila dels Geladors fins al conegut parc del Cuernero.
A continuació, les nostres càmeres van gravar l’Assaig de l’Himne oficial de Festes de Xixona (el pasdoble “Fiesta en Jijona”, del mestre i compositor xixonenc Vicente Pla Candela) sota la batuta de Clàudia Delgado (directora de l’himne de festes 2023) al parc del Cuernero.
Seguidament, a les 20.00 h vam estar presents a la Desfilada dels Xiquets i al Concurs de Caps d’Esquadra Infantil (a l’Av. de la Constitució fins a la Plaça de l’Ajuntament), on els festers més menuts de les filaes van desmostrar que la festa ja es porta dins, des de ben xicotets, una mostra de la “pedrera” de totes les filaes. Un acte que dona pas a la desfilada de la Nit del Soparet. Aquests tradicionals “Soparets”, són les desfilades informals que serveixen d’aperitiu als dies grans de les festes. Se celebren tots els dissabtes entre el Dia del Senyal i la trilogia festera xixonenca.
Finalitzats ja aquests actes festers previs, Xixona viurà del 19 al 21 d’agost la seua esperada trilogia festera, la qual està reflectida documentalment des de meitat del s. XVIII. Aquestes festes les organitza l’Ajuntament amb la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià.
Cal destacar l’acte emblemàtic i que diferencia les festes de moros i cristians xixonenques d’altres és l’acte del Judici Sumaríssim del Moro Traïdor, que se celebra durant el matí del tercer dia de festes (21 d’agost), quan es jutja un moro que, per amor, traeix els seus germans als cristians. Capturat pels companys és jutjat, afusellat i soterrat, on participa tot el bàndol moro. Durant el judici, tant el fiscal com l’advocat defensor exposen les consideracions en un to humorístic i en els textos s’introdueixen els principals esdeveniments ocorreguts en el poble durant l’any.