La Fira de Nadal de Xixona 2024, un dels esdeveniments més esperats de la temporada, se celebrarà del dijous 5 al diumenge 8 de desembre, coincidint amb el pont entre el Dia de la Constitució i el de la Immaculada Concepció. Reconeguda com la fira de torrons, dolços i productes nadalencs més important de la Comunitat Valenciana, aquest esdeveniment transformarà l’avinguda de la Constitució en un autèntic paradís nadalenc amb més de 100 expositors, que inclouen comerços locals i associacions.
Durant aquests dies, tant veïns com visitants podran gaudir d’una àmplia varietat de productes autòctons de Nadal, amb especial èmfasi en els tradicionals torrons i dolços elaborats pels fabricants de la localitat, a més de #xocolate i gelats. La fira continua creixent cada any, tant en nombre d’expositors com en activitats i afluència de públic, i s’espera superar el rècord de 140.000 visitants registrat en 2023.
L’organització ha avançat que pròximament es donarà a conèixer el programa complet d’activitats d’aquesta 16a edició, que inclourà degustacions, tallers, concerts, tastos, maridatges, cercaviles, i visites guiades i teatralitzades per la localitat, el castell i les fàbriques de torrons. Per a més detalls, els interessats podran consultar la web oficial en breu: www.feriadenavidad.es.
No t’ho pots perdre!
PROGRAMA:
1ºPARTE:
2ºPARTE:
3º PARTE:
Ainhoa López Narbon, regidora de Cultura, Educació, Juventut, Participació Ciutadana, Agenda 2030, Protecció Civil
Marcos Ros Planelles, regidor de Festes
Victor González, Grup de danses Xixona
Francisco Ballester, Colla de Dolçainers i Tabaleters Els Arreplegats de Xixona
Meritxell Ballester, diseñadora Cartel de la Fira Bajo el lema “Hoy igual que ayer”
Bart Leo Jozef Bus, regidor de Turisme
Hijos de Manuel Picó
Un dels productes més demandats en esta Fira de Nadal de Xixona serà, sense dubte, el seu internacionalment conegut torró, o “terró”, com el coneixen els xixonencs. La ciutat té una llarga tradició en la producció d’esta joia culinària. Hijos de Manuel Picó porten des de 1770 fent-ne i ens han obert les portes de la seua fàbrica.
Forn del Raval de la Peñita
No sempre podem menjar pastetes cuites en un forn amb 500 anys d’història. Per a qui vullga viure esta experiència, Teresa ens obri les portes de l’històric forn que regenta, el Forn del Raval. Coneixem este indret tan especial i les pastetes típiques de Xixona.
Castell de Xixona
El Castell de Xixona és fonamental per a entendre la seua història, una història importantíssima per a tots els valencians. La Fira de Nadal serà una bona oportunitat per a conèixer esta història a través de les visites teatralitzades que s’han organitzat i de les que ens parlarà Bernardo Garrigós, cronista de la ciutat de Xixona.
María Teresa Carbonell, Regidora de Patrimoni
Una dels primers reclams que veuen els visitants que arriben a Xixona per a la Fira de Nadal és el Betlem Monumental instal·lat junt al Pont d’Alacant. La Regidora de Patrimoni, Maria Teresa Carbonell, ens parla d’este Betlem i també del gran arbre de punt de gantxo que s’alça a pocs metres.
Isabel López Galera, Alcaldessa de Xixona
L’Ajuntament de Xixona treballa de valent i juntament amb els expositors i altres entitats per a organitzar esta gran Fira de Nadal. Isabel López, Alcaldessa de Xixona, ens conta una miqueta més la seua història i el que significa per al consistori xixonenc.
Pepe el Ferretero
La Fira de Xixona obri la porta a les festes del Nadal, dates en les que totes les poblacions tenen tradicions molt particulars. La nit del 24 de desembre a Xixona és costum rodar les aixames, conegudes en altres poblacions com a fatxos o falles. Pepe ens ensenya més d’esta tradició.
Junta Local de l’Associació Espanyola Contra el Càncer
Les festes de Nadal son dates de retrobar-se, d’estimar amb força els que tenim a prop. Enguany, com tots els anys, hi haurà molt gent que haurà de passar uns Nadals molt durs per culpa de la malaltia del càncer. Per fer suport tota esta gent existeix l’Associació Espanyola Contra el Càncer i la seua Junta Local en Xixona, que enguany, com és habitual, tindran la seua paradeta en al Fira amb la qual recaptar fons per a poder seguir fent tant de bé a tantes persones que ho necessiten.
L’Entrepà
La gastronomia és molt important en les tradicions dels nostres pobles i les nostres comarques. A Xixona tenen un bon grapat de plats típics que cal tastar, almenys, una volta en la vida. Un bon lloc per a fer-ho és L’Entrepà, al centre la localitat.