Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Xixona

Xixona obri un nou procés de participació ciutadana per a triar  la destinació de 70.000 euros del pressupost municipal

 

La novetat d’enguany és que una part d’eixa quantitat es destinarà a les propostes que decidisquen els joves de 12 a 30 anys.

 

Xixona inicia una nova edició dels pressupostos participatius per a decidir, per votació popular, en què s’invertiran un total de 70.000 euros de les arques municipals.

La regidora de Participació Ciutadana, Ainhoa López, considera que “este procés és una excel·lent oportunitat perquè els ciutadans de Xixona tinguen l’oportunitat de decidir en primera persona a què s’assignen una part del pressupost del seu Ajuntament”.

Enguany, com a novetat, es reserven 20.000 euros per a iniciatives que proposen i voten els joves del municipi, de 12 a 30 anys. Per als de 16 en avant, que tindran l’oportunitat de participar en el procés dels adults i en el juvenil, s’han organitzat dos tallers, els dies 15 i 17, amb l’objectiu d’involucrar-los i resoldre possibles dubtes.

Els 50.000 euros restants es destinaran a les opcions triades pel conjunt de les persones empadronades a Xixona de més de 16 anys. Com en anteriors edicions, esta quantitat es repartirà entre actuacions que suposen inversions per al municipi (30.000 euros) o que siguen per a cobrir despesa corrent i desenvolupament d’activitats (20.000 euros).

Les propostes es poden realitzar de manera molt senzilla a través de la web xixonaparticipa.com, creada expressament per a este procés, fins el dia 26 de gener. Serà a través d’esta mateixa web com els ciutadans podran votar les propostes guanyadores, encara que això serà més avant, entre el 8 i el 22 de març.

També es podrà fer propostes de manera presencial mitjançant unes urnes que s’han situat en el hall de l’edifici principal de l’Ajuntament i en la Biblioteca Municipal. “Volem que participe molta gent i, encara que el procés a través de la web és molt senzill, cal posar-li-ho fàcil a les persones majors que puguen trobar alguna dificultat”, ha explicat la regidora.

Des que es van posar en marxa estos pressupostos participatius, fa 4 anys, han anat avant 20 iniciatives proposades i triades per la ciutadania, de les quals 17 ja s’han dut a terme i les tres restants estan en procés.

Algunes d’elles són les millores i equipament per al futur Espai Jove en l’antiga biblioteca, el manteniment i renovació de parcs i jardins, la instal·lació de jocs urbans en els tres col·legis, la neteja de les fonts d’aigua naturals i el seu entorn, la redacció del projecte de piscina coberta i climatitzada o el monitoratge de l’aire per a garantir la seua qualitat.

També s’han materialitzat els cursos d’estimulació cognitiva per a majors a través de noves tecnologies, l’equipament per a AFA, els tallers d’art-teràpia en els tres centres d’educació infantil i primària, les rutes senderistes, la brigada de neteja de muntanyes, les papereres de reciclatge i la residència artística.

D’altra banda, continuen en procés d’execució, la millora de les instal·lacions de la seu d’AFA, la recuperació de patrimoni arquitectònic rural com a fonts i safaretjos i una nova edició del programa d’art-teràpia.


232