Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

El Centre Cervantes Jove reobri les portes aquest dissabte després de la seua reforma i de les accions per millorar l’eficiència energètica

 

L’actuació ha sigut cofinançada amb fons del Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020 de la Unió Europea

El Centre Cervantes Jove (CCJ) reobri les seues portes aquest dissabte, 1 d’abril, després de les obres de rehabilitació de l’edifici i de les actuacions dutes a terme per a millorar la seua eficiència energètica. La jornada tindrà lloc de 10 del matí a dos de la vesprada i comptarà amb un desdejuni popular i amb l’actuació de l’alumnat de l’Escola Musical Crescendo d’Alcoi. A més, l’Espai Jove prestarà els seus serveis d’informació i es desenvoluparà una sessió de jocs i una exposició.

L’actuació duta a terme en el CCJ forma part de la línia LA7 (Millora de l’eficiència energètica d’edificis públics) de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) Alcoidemà i ha suposat una inversió de 999.439,93 €, dels quals un 50% (499.719,96 €) ha sigut cofinançat pel Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional 2014-2020 (FEDER).

A més, el projecte va ser seleccionat dins de les “Actuacions Urbanes” de la Vicepresidència Segona, Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana i compta amb una subvenció autonòmica de 350.000 euros (35%). D’aquesta manera, l’Ajuntament sol ha hagut de pagar un 15% del muntant total.

A banda de necessitar una renovació general, les instal·lacions del CCJ no reunien les condicions òptimes per a garantir un ús efectiu i eficient de la climatització, a més de mancar d’aire condicionat per als mesos d’estiu.

De manera paral·lela a la neteja del cadirat de la façana, s’han dut a terme la resta d’actuacions, consistents en el reforç estructural de part del forjat de la primera planta, a més d’una millora integral del la eficiència energètica, mitjançant la renovació completa de la fusteria exterior, que abasta una superfície total de 310 m².

Així mateix, s’ha millorat la transmitància tèrmica de les façanes mitjançant la incorporació d’un aïllant, optimitzant i potenciant el rendiment de la fusteria instal·lada. També s’ha reduït el volum total a climatizar, gràcies la reducció de l’altura a través de fals sostre enregistrable que, al seu torn, serveix per a ocultar les instal·lacions existents.

D’altra banda s’ha substituït el sistema de climatització, canviant la caldera de gas amb la qual fins ara funcionaven els radiadors per un sistema de bombes de calor d’alta eficiència que permetrà consumir menys energia i millorar les prestacions, amb calefacció a l’hivern i aire condicionat a l’estiu.

Ara, tot l’edifici passa a funcionar exclusivament amb electricitat, sense necessitat de contractar gas o subministraments de combustible. Cervantes és ja també un edifici intel·ligent, ja que tots els seus processos estan automatitzats i centralitzats per a millorar la gestió i l’estalvi.

L’edil de Joventut, Maria Baca, subratlla que «aquesta actuació és una mostra de la utilització dels fons europeus per a millorar la vida de la ciutadania, recuperar un element patrimonial tan important i arrelat en la història alcoiana com l’edifici de Cervantes, al mateix temps que es garanteixen les millors condicions de confort climàtic, sostenibilitat energètica i accés a la tecnologia».

L’EDUSI-Alcoidemà és el pla amb el qual la ciutat desenvolupa diferents projectes des de 2017 i que compta amb un pressupost de 20 milions d’euros, cofinançats amb fons del Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020 de la Unió Europea.

 

 


237