NP. 16/01/2024. Biar celebra les primeres festes de Sant Antoni o Rei Paixàro amb la denominació de Festes d’Interès Turístic Local de la Comunitat Valenciana. Aquesta és la declaració que fa uns mesos li va atorgar la direcció general de Turisme.
La festa s’inicia el dissabte 20 de gener, amb el volteig de campanes i tret de “masclets” a les 9.00, a les 13.00 i a les 21.00 hores. A la nit,a les 21.30h, se celebra la Gran Cavalcada del Rei Pàixaro.
L’endemà, el diumenge 21 de gener, les festa comença amb el volteig de campanes i trets de “masclets”. A les 12.00 hores està prevista la missa en honor de sant Antoni Abat i les 13h, la Cavalcada «La Cavallá» que presideix el Rei PÀàixaro, que consisteix en el fet que els veïns del poble recorren els carrers amb els seus animals i a més es lliuren diferents regals que després seran subhastats a la vesprada. Finalitza l’acte amb la benedicció dels animals en la Plaça de la Constitució.
A les 16.15 hores se celebra la subhasta amb els obsequis arreplegats. Una vegada acaba la subhasta, la imatge de Sant Antón recorre els carrers en processó. La festa conclou amb la rifa dels sacs de farina.
Instruccions de seguretat
La Cavalcada nocturna en la qual el Rei Paixàro recorre els carrers del centre urbà al mateix temps que les fogueres il·luminen el seu pas és un dels moments més espectaculars i singulars d’aquesta festes.
Des de l’Ajuntament i seguint les instruccions de la Generalitat Valenciana ha redactat una sèrie d’instruccions perquè l’encesa de les fogueres siga el més segur possible.
A més de les normes de seguretat com el control de les flames o la proximitat a façanes, els qui vulguen encendre una foguera hauran de notificar-lo prèviament a la comissió de Sant Antoni, indicant la seua ubicació i un responsable d’aquesta.
El regidor de Festes, José Cristóbal Richart, ha comentat que “la comissió de Sant Antoni i l’Ajuntament de Biar hem treballat perquè les festes siguen més segures i per a incorporar el que ens demanda la normativa autonòmica”.